Δημοσκόπηση MRB: 9 στους 10 πολίτες ζητούν διάλογο & κοινή στρατηγική των κομμάτων για την Τουρκία

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB ( για λογαριασμό της εφημερίδας Real News) σε ό,τι αφορά το εύρος των πολιτών που ζητούν από τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν και να χαράξουν κοινή στρατηγική έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς πέραν της κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των συνεχιζόμενων παραβάσεων και παραβιάσεων κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, συμπίπτουν χρονικά με το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ότι διαμορφώνεται σήμερα μία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να λύσει ειρηνικά τις διαφορές της με την Τουρκία.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης 

Οι πολίτες θέλουν διάλογο κομμάτων για κοινή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών οι πολίτες ζητούν σε ποσοστό 86,2% από τα κόμματα να κάνουν διάλογο και να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική. Το 10% απαντά πως αυτό δεν είναι αναγκαίο, ενώ το 3,8% δεν παίρνει θέση.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτώμενοι λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ενώ για μία ακόμη φορά δηλώνουν ότι το κυριότερο ζήτημα που τους απασχολεί είναι το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, το 57,4% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να δει να στήνονται κάλπες πριν το 2023, ενώ το 64,3% εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, 12,8% των πολιτών θέλει εκλογές σε 2 χρόνια και μόνο 10,2% θέλει άμεσα.

Σύμφωνα πάντα με την MRB, το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες είναι το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το ποιους τομείς θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο η κυβέρνηση το 2020, το 72,3% των πολιτών αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό.

Ακολουθεί  η πορεία της οικονομίας με 66,2% η κοινωνική σταθερότητα/δικαιοσύνη/συνοχή με 33,9%, οι φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα με 29%, η αστάθεια στην περιοχή μας με 22%, η πολιτική σταθερότητα στην χώρα με 20,7% και η σχέση της χώρας με τους εταίρους με 12,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι… ευχές που θα κάνουν οι πολίτες το βράδυ της πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 36,3% απάντησε πως θα ήθελε να βελτιώσει τα επαγγελματικά και τα οικονομικά του, το 31,3% πως θέλει ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον, το 19% να βελτιώσει ή να διατηρήσει τις σχέσεις του με τους δικούς του ανθρώπους.

Το 10,7% θα ευχηθεί να μπορεί ξανά να κάνει σχέδια για το μέλλον ενώ 1,6% απάντησε ότι θέλει να έχει περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικές εντυπώσεις στις επιλογές για το πρόσωπο της χρονιάς τόσο για τη χρονιά που φεύγει όσο και γι’ αυτήν που έρχεται.

Συγκεκριμένα, για το 2019 τον θεωρεί πρόσωπο της χρονιάς το 26%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17,6%, ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 10,8%, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 5,5% ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο Ερντογάν με 3,9%.

Για το 2020 η πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: Κυριάκος Μητσοτάκης: 25,6%, Αλέξης Τσίπρας 8,2%, Στέφανος Τσιτσιπάς 7,5%, Ερντογάν 6,2% και Τραμπ 3,9%.