Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ετοιμαστείτε για Χάγη, αν δεν τα βρούμε με την Τουρκία

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι διαμορφώνεται σήμερα μία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να λύσει ειρηνικά τις διαφορές της με την Τουρκία. Πιστεύει στην περαιτέρω εμβάνθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και δεν αποκλείει την προμήθεια των εξελιγμένων πολεμικών αεροσκαφών F-35 μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΒΗΜΑ» (στην Δήμητρα Κρουστάλλη) ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρόθεσή του είναι να συζητήσει με την Τουρκία Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές και πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για τα εκκρεμή ζητήματα.  «Αν δεν τα βρούμε, λέει ο κ. Μητσοτάκης, τότε η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα – ο ορισμός της υφαλοκρυπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – θα πρέπει να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαστήριο, όπως είναι της Χάγης».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «αν πιστεύουμε – και το πιστεύουμε – ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη». Επισημαίνει επίσης πως θα πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι να δεχτούμε την τελική απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου και θεωρεί ότι η πρωτοβουλία προσφυγής σε αυτό θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει μάλιστα ότι «διαμορφώνεται μία κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι όμως υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην κοινωνία, που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι κα η σωστή επιλογή»

Ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει άλλη επιλογή πλην του διαλόγου. «Γιατί ποιά άλλη επιλογή έχουμε ;» αναρωτιέται. «Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μία ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι. Διότι δεν υπάρχει κερδισμένος σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου»

Η Ελλάδα ζητά συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη

Αναφερόμενος  στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης της Λιβύης γιατί μας αφορά». «Είμαστε γειτονική χώρα, κατά συνέπεια θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη.Ζήτησα και θα ζητήσω πιό επιτακτικά να συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;»

  • Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί μάλιστα ότι λύση με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θέτει ως όρο ότι η επόμενη κυβέρνηση της Λιβύης θα πρέπει να θεωρήσει αμέσως άκυρη τη «συμφωνία» με την Τουρκία. «Ο όρος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος» τονίζει.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο νόμος του Αμερικανικού Κογκρέσου East Med Act που στηρίζει το αγωγό φυσικού αερίου East Med αποτελεί «ιστορική εξέλιξη». Η στήριξη αυτή από τις ΗΠΑ αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης.

Για το θέμα της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι περιμένει η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει «όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις» το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις «ώστε να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου» και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Πηγή: economico.gr