Ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο μετασχηματισμού του - Δρόμος μακρύς και δύσκολος

της Αγγελικής Σπανού

Οταν έγινε γνωστό ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα γίνει στο τέλος της άνοιξης (14- Μαΐου 2020) το πρώτο που έκανε εντύπωση στους γνωρίζοντες το «γίγνεσθαι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η επιλογή ημερομηνίας. Γιατί τόσο αργά;

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα αναφέρονταν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Φαίνεται πως επικράτησε η σκέψη ότι χρειάζεται εντατική προετοιμασία από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για να έχει το συνέδριο τα αποτελέσματα που επιθυμεί. «Εχουμε να φάμε πολύ ψωμί μέχρι τότε» σχολίαζε συνεργάτης του, έχοντας στο μυαλό του ακόμη και την ανάδειξη νέως προσώπων μέχρι τότε.

Το δεύτερο που έκανε εντύπωση ήταν η παρουσία του Νίκου Μπίστη δίπλα στην κομματική Εφη Καλαμαρά ως συντονιστές της οργάνωσης του συνεδρίου. Η επιλογή του σημιτικού Ν. Μπίστη που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω «Γέφυρας» δυσαρέστησε αρκετούς που βρίσκονται κοντά στην κουλτούρα του γραμματέα της ΚΕ Π. Σκουρλέτη, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε «τοξικό» τον Γ. Παπανδρέου, ενώ δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα της Αριστεράς προς το κέντρο.

Μέχρι το συνέδριο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει η εγγραφή νέων μελών (που δεν είναι όσο μαζική θα ήθελε). Φιλοδοξεί επίσης να συνταχθεί ένα πρόγραμμα που θα είναι πειστικό για προοδευτικούς πολίτες που δεν έχουν σχέση με το κομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, μαζί με την αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας, να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα αναδείξει τις εσωκομματικές αντιθέσεις και την τεράστια απόσταση που χωρίζει τον «πολακισμό» από τον «χουλιαρακισμό».

Η εκλογή ηγεσίας

Το ότι έφυγε από το τραπέζι η ιδέα για εκλογή ηγεσίας από τη βάση, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να επανέλθει ως ένα μετασυνεδριακό ενδεχόμενο. Ο Αλ. Τσίπρας το άφησε για την ώρα αλλά είναι ένα εφεδρικό σενάριο που μπορεί να αξιοποιηθεί, αν κρίνει ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί περισσότερο απ όσο το συνέδριο θα επιτρέψει.

Μετά τις γιορτές είναι πιθανό να δούμε νέα ονόματα στη «μαρκίζα» του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα μπορεί να δούμε αναπληρωτές εκπροσώπους τύπου που θα συνδράμουν τον Α. Χαρίτση, ο οποίος θωρείται πολύ καλή επιλογή από το επιτελείο του Αλ.Τσίπρα. Οτι ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο θα προωθήσει νέο γραμματέα του κόμματος, και να μην το έχει ακούσει κανείς, μπορεί εύλογα να το υποθέσει.

πηγή: economico.gr