Μαίνεται ο ελληνοτουρκικός διπλωματικός πόλεμος - Προς οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία εμείς, αποστολή στρατού στη Λιβύη αυτοί

της Αγγελικής Σπανού

Πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση του «Κύκλου ιδεών» η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική διπλωματία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία. Και πράγματι, στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τεχνικό κλιμάκιο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και με την Αίγυπτο και αυτή θεωρείται πιο δύσκολη περίπτωση. Ο λόγος της δυσκολίας είναι πάντα ο ίδιος: Οι τουρκικές πιέσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Είναι αυτή η αιτία, άλλωστε, για την υπαναχώρηση της Αλβανίας, που, αφού υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα (2009) κρύφτηκε πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού της δικαστηρίου που ακολούθησε για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Και ενώ η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει την αντεπίθεσή της η Αγκυρα επιμένει στις προκλήσεις και στην επίδειξη ισχύος. Το τελευταίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη. Η Τρίπολη αποδέχθηκε την προσφορά της Αγκυρας , παρόλο που η Ουάσιγκτον αντέδρασε αρνητικά καλώντας κάθε εξωγενή παράγοντα σε απεμπλοκή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Λιβύη με διπλωματικό τρόπο.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύη αποδέχθηκε την προσφορά της Τουρκίας, για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λιβύη, σύμφωνα με πηγές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, μετά από μια πολύ σημαντική συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και αξιωματικών του στρατού, που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της Τρίπολης, από τις δυνάμεις Χαφτάρ, δήλωσαν ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, το οποίο εμπεριέχει στρατιωτική συνεργασία.

Στην ετήσια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Λιβύης δήλωσε ότι θα ήθελε να τερματιστεί η σύγκρουση και  να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Συμπλήρωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τουρκική αντιπροσωπεία, που θα επισκεφθεί τη Ρωσία, τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο, οι παραβιάσεις στον αέρα και στη θάλασσα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό όπως και οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά για να υπενθυμίσει η Άγκυρα την εφόλης της ύλης αμφισβήτηση του status quo στο αρχιπέλαγος.

Πηγή: economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς