Ελληνοτουρκικά: Στα όρια του «ατυχήματος» και μία αντιφατική εικόνα

της Αγγελικής Σπανού

Οσο εύκολες είναι αυτές τις μέρες οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά, τόσο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για την έκβαση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με το Καστελόριζο και την Κρήτη να βρίσκονται στο επίκεντρο του (ενεργειακού) ενδιαφέροντός της.

Για την ελληνική διπλωματία ήταν μια καλή είδηση ότι η Αίγυπτος εντάχθηκε δυναμικά στο μέτωπο των συμμάχων που υποστηρίζουν την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Με επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας και ζήτησε να μην πρωτοκολληθούν. Παρόλο που επισήμως δεν υπάρχει αντίδραση από τα Ηνωμένα Εθνη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η ΕΕ και μια σειρά από άλλες χώρες (όπως πχ η Σαουδική Αραβία) υπέρ της προστασίας των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προώθηση της ιδέας των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δεν βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό δεν είναι άσχετο με το μέγεθος των επενδύσεών της στην Τουρκία.

Η στήριξη του Τραμπ

Τα κακά νέα ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τον στενό δεσμό του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν «αδειάζοντας» την Γερουσία που (ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς) αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι θέσεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του προέδρου Τραμπ για αυτό το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο» τόνισε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. Σε εκείνη τη δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει για μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία.

Αριθμοί που… τρομάζουν

Η ακόμη χειρότερη είδηση είναι αυτή που έρχεται από το Πεντάγωνο και αφορά τους αριθμούς που καταδεικνύουν την τουρκική προκλητικότητα. Χθες 45 τουρκικά αεροσκάφη (34 F-16, 4 F-4, δύο μεταγωγικά και 5 ελικόπτερα – εκ των οποίων τα 12 οπλισμένα – πραγματοποίησαν 27 παραβάσεις του FIR Αθηνών, 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου ενώ σημειώθηκαν 16 εμπλοκές.

Μια από τις παραβιάσεις ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν 2 τουρκικά αεροσκάφη F-16 στις 10:14, πάνω από το νησί Καλόγηροι, στα 22.000 πόδια. Ολα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική από ελληνικά μαχητικά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι διεκήρυξε ότι «η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται στην Ανατολική Μεσόγειο»,  όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στη ζώνη του ατυχήματος.

πηγή: economico.gr