Ελληνοτουρκική κρίση και στο βάθος... προσφυγικό: Όλο το σχέδιο της Αθήνας για την κατανομή των βαρών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Tης Αγγελικής Σπανού
Λόγω καιρικών συνθηκών οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί σχετικά. Αλλά όποτε ο καιρός το επιτρέψει έρχονται σε μια μέρα 500 άτομα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αυτό επιβεβαιώνει ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει την τακτική της χρησιμοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης προς την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντισε για την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε χωριά της βόρειας Συρίας όπου εισέβαλε ο τουρκικός στρατός προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτό δείχνει, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό τον απασχολεί πάρα πολύ και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν ότι από την άνοιξη και μετά, όταν βελτιωθεί ο καιρός, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη αν ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποφασίσει να ανοίξει τη στρόφιγγα των ροών. Δεν είναι εύκολο τόσο γρήγορα να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα (δημιουργία νέων κέντρων κράτησης, αλλαγή ταχύτητας στις χορηγήσεις ασύλου και στις επαναπροωθήσεις) αλλά και αν αυτό συμβεί το βάρος είναι υπέρογκο για μια χώρα μικρή όσο η Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο της ΕΕ για να συνδεθεί η υποδοχή προσφύγων-μεταναστών με τη ροή κοινοτικών κονδυλίων. Δηλαδή, να υποχρεωθούν ή έστω να πιεστούν τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιμερισμό των βαρών κατά τρόπο δίκαιο και ορθολογικό σε όλη την ΕΕ διαπιστώνοντας ότι η ανυπακοή τους συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις.
Δεν είναι βέβαιο ότι η ελληνική πρόταση θα περάσει, αλλά είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτα να χάσει πιέζοντας την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.