Τον... χαβά της - Και σεισμικές έρευνες με βάση το παράνομο μνημόνιο προαναγγέλει η Τουρκία

Σεισμικές έρευνες σε περιοχές που περιγράφονται στην παράνομη συμφωνία της με την Λιβύη, προανήγγειλε η Τουρκία, παρά την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ, που τάσσονται υπέρ της Ελλάδας.

Η ΕΕ σαφώς υποστήριξε  ότι το μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας,

Ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις της παρότι βρισκεται εντελώς απομονωμένη στο διπλωματικό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο δείχνοντας ότι η γειτονική χώρα αγνοεί ψηφίσματα ευρωπαϊκών οργάνων περί της συμφωνίας.

Αφού ευχαρίστησε όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους στη συμφωνία, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει όλα όσα χρειάζεται: «Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε ο Ντονμέζ.

Ο ίδιος υπουργός, είχε αναφερθεί και χθες στη συμφωνία προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο Ντονμέζ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που «σβήνει» από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (!) πως αν κανείς θέλει να κάνει γεωτρήσεις, έρευνες ή ακόμη και να… περάσει από την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τουρκία!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Κατά τον Ντονμέζ, δηλαδή, αυτά τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκινούν από την Αττάλεια και φτάνουν έως την Τρίπολη!

Οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις

Η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές» κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο χθεσινό δείπνο ήταν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.