Ο Αλέξης, η Φώφη και το φάντασμα του Ανδρέα

της Αγγελικής Σπανού

Αν περάσει κανείς από το Caravel τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί να νομίσει ότι βρίσκεται σε ΠΑΣΟΚική σύναξη. Αλλωστε, στο ξενοδοχείο αυτό έχουν γίνει πολλές συνεδριάσεις οργάνων του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλά όχι, θα πρόκειται για μια ΣΥΡΙΖΑϊκή μάζωξη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ένα ΠΑΣΟΚογενές ακροατήριο ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των 120 προσώπων από τον χώρο της κεντροαριστεράς που υπέγραψαν κείμενο στήριξης της συγκρότησης προοδευτικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο.

Ο εκνευρισμός στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά είναι δεδομένος, όχι μόνο γιατί έγιναν πέντε διαγραφές στελεχών που μετακόμισαν αριστερά χωρίς να έχουν παραιτηθεί από το κόμμα στο οποίο επισήμως ανήκαν. Αλλά επίσης γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι στο ορατό μέλλον θα συμβεί και άλλη μαζική προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ προσώπων με με πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τη Δευτέρα θα απευθύνει νέο κάλεσμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με τον αέρα που του δίνει η πρωτοκαθεδρία του κόμματός στο αντιδεξιό μέτωπο. Αλλωστε, η αφήγησή του πλέον στηρίζεται στην προώθηση της ιδέας μια προοδευτικής διακυβέρνησης μετά από τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, ακόμη και αν η ΝΔ εκλεγεί εκ νέου πρώτο κόμμα.

Ανησυχία

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει καμία διάθεση να κάνει το ΚΙΝΑΛ δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιούν συνεργάτες της. Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Π. Γερουλάνου και του Στ. Μαλέλη που όλο και εντονότερα διαχωρίζουν τη θέση τους από τις κεντρικές επιλογές. Και έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την ηρεμία του Γ. Παπανδρέου, του οποίου ακόμη και στενοί συνεργάτες, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Με άλλα λόγια, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται τόσο το ΚΙΝΑΛ συρρικνώνεται. Η ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται ευθέως την αποδυνάμωση του κόμματος που κυριάρχησε πολιτικά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης μέχρι την έναρξη της μνημονιακής εποχής.

Αρνήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει το ΠΑΣΟΚικό χαρτί δυνατά, αγνοώντας τις αντιρρήσεις των 53+ και όποιων άλλων στο εσωτερικό του κόμματός του. Και η Φ. Γεννηματά θα αρνείται μέχρι τέλους οποιαδήποτε συνέργεια. Αυτά ισχύουν ως τις επόμενες εκλογές. Η συνέχεια θα καθοριστεί από το αποτέλεσμά τους. Γιατί ούτε ο Αλέξης ούτε η Φώφη αντέχουν δεινή ήττα. Ισως δεν αντέχουν πια ούτε τη σταθερότητα στα ίδια, τη διατήρηση δηλαδή του σημερινού τους ποσοστού.

πηγή: economico.gr