Μητσοτάκης στην Βουλή: «Θα καταρρεύσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης» - «Λυπάμαι για την στάση Τσίπρα»

Μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, αρά της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία,  έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής από το βήμα  της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα, παράλληλα, ότι σύντομα η χώρα θα βγει σε ήρεμα νερά, στον δρόμο της ανάπτυξης. Παράλληλα, απάντησε με σφοδρότητα στις επικρίσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον κ. Τσίπρα για λανθασμένη στάση έναντι των εθνικών ζητημάτων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι δύο τα κρίσιμα μέτωπα με την Τουρκία: Το πρώτο είναι η επιθετική της στάση. Μετά τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ Κύπρου, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, είπε, χαρακτηρίζοντας άκυρο το έγγραφο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Το δεύτερο ζήτημα που κυριάρχησε στις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι το μεταναστευτικό. Η γειτονική χώρα, δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κοινή δήλωσή της με Ε.Ε., τόνισε.

«Έχουμε σχέδιο»

«Η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ειδικά για το θέμα με το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα κείμενα που επικαλείται η Αγκυρα για θαλάσσιες ζώνες, δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα. Είναι ανιστόρητα και αγεωγράφητα καθώς καταργούν ελληνικά νησιά, ενώ οδήγησαν και την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Ακόμα και εντός ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα της γείτονος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση: «Προετοιμαζόμαστε και εμείς προφανώς για επόμενα βήματά μας. Χθες μόνοι τους ενέκριναν ένα χαρτί που μόνοι τους έγραψαν. Δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Είναι παράνομο, αλλά και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ισχύσει».

Υπό το πρίσμα αυτό αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στη χώρα μας: «Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός. Η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, οπότε δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία. Πολύ σημαντική η επίσκεψη. Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει».

«Λυπάμαι για τον Αλέξη Τσίπρα»

Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  «ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα που ήμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Ελπίζω να μην είναι μόνο αυτός ο εαυτός του» είπε, για να προσθέσει: «Λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Ομως εγώ δεν θα κάνω θέμα κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Χρειάζεται ενότητα, και σωστές επιλογές συμμάχων.

Στην ανάγκη ενότητας, πάντως, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, το μεταναστευτικό. Επανέλαβε όσα είπε σχετικά στον κ. Ερντογάν, και παράλληλα παρουσίασε εκ νέου τις πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες: «Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία ασυνόδευτων παιδιών». Για να καταλήξει λέγοντας ότι καθώς το ζήτημα θα διαρκέσει για πολύ καιρό, απαιτούνται ενότητα, αποφασιστικότητα, ανθρωπιά αλλά και υπομονή εκ μέρους των Ελλήνων.

Στη σύγκληση συμβουλίου των αρχηγών επέμεινε η  Φ. Γεννηματά.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: «Κύριε Μητσοτάκη, δεν έχουμε απλώς «δυσκολίες» στην σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Υποτιμάτε το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζετε έτσι. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό επιμένω για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Βούτσης

«Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, έμπρακτη αρχή εκ μέρους της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης. είναι μια σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη», σχολίασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Για να συνεχίσει: «Είναι τουλάχιστον άδικη η επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του Τσίπρα . Ο σύντροφος Αλ. Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στα εξόχως προβληματικά ζητήματα που έθεσε, όπως για τη διγλωσσία για κρίσιμο ζήτημα των Μέσων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, κατόπιν πρόσκλησης του Κ. Τασούλα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.