Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν»

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο  Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο,  όπου έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει στον Ταγίπ Ερντογάν πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτνίαση. 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος,  εκτενής συζήτηση κατά τη συνάντηση, έγινε  και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ.

«Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές θα μπορέσουν να ξεπεραστούν», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Προτεινόμενα για εσάς