Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Διήρκεσε παραπάνω από το αναμενόμενο (Video)

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η συνάντηση λόγω του τεταμένου κλίματος θα διαρκούσε μικρό χρονικό διάστημα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου μιάμιση ώρα.

Η συνάντηση πάντως ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω του δείπνου που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η πρώτη φράση που είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο, ήταν: «Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο.

  Δείτε το Video:

«Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω» απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση

Μετά την πρώτη χειραψία, η κάμερα ακολούθησε τους δυο ηγέτες και μέσα στην αίθουσα της συνάντησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στη μια πλευρά του τραπεζιού, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξ δεξιών του τον στενό του σύμμαχο και τελευταίο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και εξ αριστερών του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν βαρύ και υπήρχαν παγωμένα βλέμματα μεταξύ των δύο, καθώς τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι εξ ανατολών γείτονές μας για μια ακόμη φορά ακολούθησαν την τακτική του «ζητάω περισσότερα για να πάρω μετά από διαπραγμάτευση αυτά που επιθυμούσα από την αρχή».

Λάδι στη φωτιά από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, λίγη μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση των δύο ηγετών, με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζει πως η Άγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της -όπως υποστηρίζει- πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».

Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε βέβαια ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com- ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη τέσσερις γεωτρήσεις και προχωρά και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων. «Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται» υπογράμμισε.