Γιατί θωρακίζεται η Κρήτη - Οι φόβοι θερμού επεισοδίου και τα μηνύματα προς την Τουρκία

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Άμυνας αλλά -όπως προκύπτει- και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο στο Αιγαίο (που υπάρχει πάντα), αλλά και στην περιοχή της Κρήτης, στη θαλάσσια ζώνη που η Τουρκία με τη Λιβύη αμφισβητούν κι ετοιμάζονται να κηρύξουν παράνομα ΑΟΖ.

Μπορεί από την κυβέρνηση -και ορθώς- να μη λένε κουβέντα. Μπορεί επίσημα κυβερνητικά χείλη να μη θέλουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, τα σχέδια και τις εκτιμήσεις τους γύρω από την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά παρέμβαση που έκανε ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Τσούνης  προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δήλωσε:

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός στρατός δηλώνουν πανέτοιμοι να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζει και που με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της έχει εξαφανίσει την Κρήτη και το Καστελόριζο.

Ο αρχηγός ΓΕΝ, κ. Τσούνης

Ούτε τυχαία ήταν η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, το πρωί της Τετάρτης για το ίδιο θέμα: «Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη» τόνισε και συμπλήρωσε με έμφαση «και υπάρχει η Κρήτη και είναι και »αστακός». Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς».

Η Κρήτη μπαίνει λοιπόν στο προσκήνιο καθώς κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εχθρική ενέργεια, ένα casus belli, ένα θερμό επεισόδιο σ’ εκείνη την περιοχή.

Ενίσχυση της Κρήτης

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» επανέρχεται στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης.

Και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο. Έπειτα όμως από τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποκλείεται μια νέα τουρκική πρόκληση ή παρουσία τουρκικών πλοίων (ερευνητικών και άλλων) πλησίον της Κρήτης.

Το σήμα κινδύνου που «χτύπησε» χθες ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των Επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλοί καθηγητές και διεθνολόγοι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Άμυνας που αφορούσε την ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος επεσήμαναν την ανάγκη αποστολής πλοίων στην περιοχή για να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία μας.

Το νέο σχέδιο

Ήδη  το Πεντάγωνο προχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη. Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας (που έχουν τα Χανιά). Είναι το 545 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού που θα έχει έδρα στο Ηράκλειο. Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει – όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές – τη μόνιμη παρουσία στο νησί και ελικοπτέρων Σινούκ. «Είναι απαραίτητα για να μετακινούνται ταχύτατα οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις όπου απαιτηθεί».

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός ΓΕΝ εξήγησε χθες την ανάγκη πρόσθετης παρουσίας και δράσης του Στόλου στα νότια και νοτιανατολικότερα. Η Ελλάδα έχει μόνιμη παρουσία με μονάδες στην Ανατολική Μεσόγειο (συνήθως μία φρεγάτα και μία πυραυλάκατο), είπε, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή επιχειρήσεων θαλασσίου ελέγχου του ΟΗΕ (UNIFIL) με ένα πλοίο να ελλιμενίζεται τον περισσότερο χρόνο στην Κύπρο. Ξεκαθάρισε όμως ότι το ιδανικό θα ήταν – μολονότι εξαιρετικά κοστοβόρο – ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη.