Με το... ζωνάρι λυμένο, ο Ερντογάν συναντιέται με τον Μητσοτάκη την Τετάρτη

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις εξοργιστικές προκλήσεις της Άγκυρας, Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθούν τελικά  την Τετάρτη, στις 14.30 ώρα Αγγλίας και  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Για τον Λίβυο πρέσβη

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί persona non grata ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της πριν το κάνει η Αθήνα».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν», τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κυρίως στο γεύμα που θα έχει αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αμφισβήτηση

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή για πρώτη φορά δημόσια η Αγκυρα αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο και της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους».

Σημειώνει επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».