ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαρούτι» στο ΣΕΦ για την διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ - Σκληρή κριτική από τη Νεολαία

Έντονη είναι η αντίδραση από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνο- για τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ, την ανασυγκρότηση του κόμματος, και τη γενικότερη διαδικασία διεύρυνσης που επιχειρείται από την Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε εκτάκτως το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ΚΕΑ που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ.

Και παρ’οτι η αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε σε κλίμα ενωτικό καθώς έκανε λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα της Αριστεράς της εποχής μας», το κλίμα στο ΣΕΦ ήταν τεταμένο αφού κατεγράφησαν μια σειρά από αντιρρήσεις τόσο για το εύρος όσο και για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης.

Το κείμενο της Νεολαίας

Στο κείμενο που της Νεολαίας που δημοσιοποιήθηκε και μοιράστηκε στην αίθουσα του Συνεδρίου, καταθέτει τις ενστάσεις της για τη μεταγραφολογία, καταγγέλλει προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης ενώ ασκεί και κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

«Για εμάς το δίλημμα “παλιός ή νέος ΣΥΡΙΖΑ”, “μαζικός ή 3% ΣΥΡΙΖΑ” είναι ένα αποπροσανατολιστικό ερώτημα που μπορεί να προσφέρει μόνο λάθος απαντήσεις. Για εμάς, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε τον κόσμο που θα έρθει στο χώρο μας να τον αξιοποιήσουμε και να τον εμπλέξουμε ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται. Αυτή η συνολική πρόταση απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνες και της ηγεσίας του Κόμματος, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ήσσονος σημασίας και μηδαμινού πολιτικού επιδίκου», σημειώνει η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας.

«Δηλώνουμε με σαφήνεια και προς πάσα κατεύθυνση, πως για εμάς ο πολιτικός διάλογος δεν είναι παζάρι των ειδικών και πεφωτισμένων, αλλά μια αμφίδρομη διαδικασία βάσης και ηγεσίας. Για την Αριστερά, η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι μια απλή διαδικασία μεταγραφολογίας προσωπικοτήτων για να περιορίζεται σε εντολές, με τελεσίγραφα, εκβιασμούς και συμφωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει: «προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της».

Πυρά και από στελέχη του κόμματος

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχαν και οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης άφησε αιχμές για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης λέγοντας: «Αυτό το «μαζί» για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητα της μετά τα μνημόνια». Έκανε, επίσης, κριτική για την τετραετία λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση αποτύχαμε και τη ρύθμιση για τα Media και στην ΕΡΤ», φωτογραφίζοντας τον Νίκο Παππά.

Ο ΠΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ  κατέθεσε την άποψη ότι το “εμείς” που συγκροτείται, έχει συγκεκριμένες Αρχές. Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ άρα δεν χωράει σε αυτόν οποιοσδήποτε τάχθηκε κατά, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Απόστολο Γκλέτσο, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δέχεται μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να κρατάνε πανό που να γράφει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι δείχνοντας τον βουλευτή Λάρισας, Κόκκαλη.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Σε εντελώς άλλο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος σημείωσε ότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών, αφήνοντας, παράλληλα αιχμές στην εσωκομματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Προφανώς όλοι θέλουμε διεύρυνση αλλά δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς όλοι θέλαμε ανοιχτά δημοτικά σχήματα αλλά για κάποιο λόγο δεν το εφαρμόσαμε».

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ. από την άλλη, υπερασπίστηκε τη διεύρυνση, απαντώντας σε αυτές τις ενστάσεις. «Χωρούν όσοι ασπάζονται τη διακήρυξη που θα αποφασιστεί. Οποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες, αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, ναι, χωρά. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράφουμε ποιοι δεν χωρούν», είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς