"Αγκάθι" το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση

Το μεταναστευτικό προκρίνουν οι πολίτες ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, πάντως, στη συμπλήρωση 4,5 μηνών από τη συγκρότησή της, εξακολουθεί να απολαμβάνει της ισχυρής εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής».

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης, είναι η αισιοδοξία που επικρατεί στην κοινωνία για τη βελτίωση της οικονομίας, η σταθερά υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο βαθμό δημοφιλίας, στοιχείο που ενδεχομένως αντανακλά τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του προέδρου του να βρουν σταθερό αντιπολιτευτικό βήμα.

  • Τα στοιχεία της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για την κοινωνική αντανάκλαση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, το οποίο, για πρώτη φορά, περνάει στην πρώτη θέση των ιεραρχήσεων της κοινωνίας, (στις αυθόρμητες αναφορές της) αφήνοντας πίσω του την οικονομία και την ανεργία, για τα οποία οι πολίτες αισθάνονται αισιόδοξοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ (49%) δηλώνουν πως ανησυχούν για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα,αναγνωρίζουν ως «το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας» το μεταναστευτικό/προσφυγικό: το 49% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 19% του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% του ΚΙΝΑΛ, το 17% του ΚΚΕ, το 34% του ΜέΡΑ25. Η ανησυχία των πολιτών είναι εντονότερη σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως τα νησιά του Αιγαίου όπου το ποσοστό αγγίζει το 45%.

Παραμένει το γενικό κλίμα αισιοδοξίας

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να έχει ακόμη επιπτώσεις στην κυβερνητική «ισορροπία», υπό την έννοια ότι δεν δείχνει να επηρεάζει το γενικό κλίμα αισιοδοξίας και στήριξης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

  • Ειδικότερα, το 53% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 41% πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες.

Έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος

Με βάση όσα εκτέθηκαν, τα κόμματα και η ηγεσία της αντιπολίτευσης φαίνεται να δυσκολεύονται να βρουν το βηματισμό τους.

Σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής της Metron Analysis Στράτου Φαναρά, που συνοδεύει τη δημοσκόπηση, «οι πρώτοι τέσσερις μήνες (διακυβέρνησης) δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Η ΝΔ και ιδεολογικά η Κεντροδεξιά κυριαρχούν έχοντας κερδίσει και τη ‘μάχη’ του Κέντρου
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Αριστερά και τη Κεντροαριστερά, αλλά φαίνεται να χάνει δυνάμεις συγκριτικά με το ποσοστό που κατέγραψε στις εκλογές και να επιστρέφει στα ποσοστά των Ευροεκλογών.
  • Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί δυνάμεις στην Κεντροαριστερά, ενώ πιέζεται στο χώρο του Κέντρου από την ισχυρή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στον χώρο αυτόν.
  • Το ΚΚΕ μάλλον ενισχύεται οριακά κρατώντας σημαντικές δυνάμεις στην Αριστεράμετά και από την κάμψη μικρότερων εξωκοινοβουλευτικών σχηματισμών.
  • Τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜέΡΑ25 διατηρούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές, ενώ δείχνουν τάσεις ανόδου της τάξεως μια περίπου ποσοστιαίας μονάδας»

Ο κ. Φαναράς σημειώνει ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση και το κόμμα τρης ΝΔ. Περίπου με το τέλος του έτους θα λήγει και η λεγόμενη μετεκλογική «περίοδος χάριτος» και από τις επιδόσεις στις αρχές του νέου έτους θα φανεί αν έχει αρχίσει να εμπεδώνει μια μακρά περίοδο ηγεμονίας ή αν αντίθετα θα διαψεύσει τις σημερινές προσδοκίες και θετικές αποτιμήσεις»

 

Περισσότερα στο economico.gr