Αντιδράσεις για την μακέτα με κέντρο μεταναστών σε ερημονήσι - Διευκρινήσεις δίνει η κυβέρνηση

Σε διευκρινήσεις προχώρησαν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά την παρουσίαση μακέτας – κάτοψης μιας κλειστής δομής για πρόσφυγες και  μετανάστες, στο ερημονήσι Λέβιθα στα Δωδεκάνησα.

Όπως διευκρίνισε στο ethnos.gr αρμόδια πηγή, επρόκειτο για «άσκηση επί χάρτου» στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών για λύση στο ζήτημα, όπου εξετάστηκε το  δυσμενέστερο σενάριο, αυτό της δημιουργίας μιας δομής σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή -ρεύμα, νερό, αποχέτευση κ.ά. Έτσι, καταγράφηκε το κόστος για την κατασκευή π.χ. μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, αιολικού πάρκου για την παροχή ρεύματος, αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού. Στις υπό κατασκευή δομές, που θα αντλήσουν χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα για τη δημιουργία τους, θα αφαιρείται το αντίστοιχο κόστος όπου υπάρχει η σχετική υποδομή. «Ήταν μόνο μια άσκηση επί χάρτου και τίποτα παραπάνω από αυτό», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το θέμα προέκυψε μετά την παρουσίαση μακέτας – κάτοψης μιας κλειστής δομής από τον αρμόδιο συντονιστή για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του κυβερνητικού σχεδιασμού την περασμένη Τετάρτη. Όπως αποκαλύφθηκε, η κάτοψη έχει σχεδιαστεί πάνω στο ερημονήσι Λέβιθα, που βρίσκεται στο Κεντρικό Αιγαίο και κατοικείται μόνο από μία οικογένεια.

lebitha2.jpg

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υιοθετεί την πρόταση της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου για δημιουργία στρατοπέδων – φυλακών σε ξερονήσια. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης έκανε σχετική επείγουσα παρέμβαση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σε άρθρο του με τίτλο «Σαρώστε τους κάτω από το χαλί», διερωτήθηκε αν επρόκειτο για «ατυχή διαρροή, δοκιμαστική πρόβα τζενεράλε ή τροχειοδεικτικά πυρά».