Τα είπαν τηλεφωνικά Μέρκελ-Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα το πρωί  τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και συνομίλησαν και για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη καιοι δύο ηγέτες συζήτησαν για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.

Είναι δεδομένο ότι στην πρώτη γραμμή εξακολουθεί να βρίσκεται το μεταναστευτικό που ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας όχι μόνο την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης, αλλά και εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου ανάγκης -του λεγόμενου «plan B»- σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην ουσία δηλαδή την προετοιμασία της Ε.Ε. και για το χειρότερο σενάριο, με τη χώρα μας να ζητά σε μία τέτοια περίπτωση μία πιο τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στην πράξη συνδέεται με άσκηση πίεσης προς τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο στη διαχείριση του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και ζήτημα να συμπεριληφθεί στις αιρεσιμότητες για τη χρηματοδότηση και η συμμόρφωση κρατών-μελών με ευρωπαϊκές πολιτικές όπως στο προσφυγικό.