Πρόσκληση Σι Τζιπίνγκ σε Τσίπρα να επισκεφθεί το Πεκίνο

Πρόσκληση για επίσκεψη στην Κίνας απηύθηνε ο κινέζος Πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο Σι Τζινπίνγκ σε συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ελλάδα, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα παλιό φίλο της Κίνας ενώ επεσήμανε: «Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, σε δύσκολες στιγμές, να οικοδομήσει με την Κίνα μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει και συνέχεια.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται ξανά με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. «Είστε παλαιός φίλος της Κίνας, κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνας προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τσίπρα η στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ενισχυόταν σημαντικά ενώ προωθήθηκε ιδιαίτερα η συνεργασία των δυο χωρών με τη συμμετοχή του δύο φορές στο Φόρουμ One Belt One Road για τη διεθνή συνεργασία, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1».