Έτοιμη η απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα: Προχωράμε στην Προανακριτική χωρίς Τζανακόπουλο και Πολάκη

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της εξαίρεσης – παρά τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός- ισχύει, ενώ επισήμανε ότι η προανακριτική θα συνεχίσει τις εργασίες της χωρίς τους  Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Από την επιστολή προκύπτει ότι ο Θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται στην εν λόγω επιτροπή και το αιτιολογεί  ότι δεν προβλέπεται στο άρθρο 156 του Κανονισμού. Και πάνω σε αυτό οικοδομεί όλη του την επιχειρηματολογία. Εγώ διαφωνώ με αυτή την άποψη

Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της προδικασίας δεν είναι δυνατόν να μην έχει την εξαίρεση. «Διασφαλίζει την αμεροληψία των ανακριτικών υπαλλήλων», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα «θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο».

Σε ερώτηση με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε ως έχουμε», δηλαδή με 23 μέλη και δίχως τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει ο κ. Τασούλας την Παρασκευή, ότι η «δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της», καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέχεται «τη μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υποδείξει τους βουλευτές του που θα τον εκπροσωπούν στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis λέει απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.  Επίσης, καταγγέλλει ότι αυτή η ενέργεια «δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας».