Μετεγκατάσταση προσφύγων: Τις αντοχές της απέναντι στις αντιδράσεις μετράει η κυβέρνηση

Προβληματισμό και εγρήγορση στην κυβέρνηση προκαλεί η κλιμακούμενη ένταση και οι σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στους τόπους τους. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να υπογραμμίσουν την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις, ωστόσο, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και άσκηση σε τεντωμένο σκοινί προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων/μεταναστών από τα νησιά, χωρίς να δημιουργηθεί ταυτόχρονα «κύμα»διαμαρτυρίας εκ μέρους των πολιτών, στις περισσότερες περιπτώσεις με τη στήριξη των τοπικών αρχόντων.

Τα «κρούσματα»

Το τελευταίο κρούσμα ήταν τα επεισόδια  που σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε Γιαννιτσά και Σέρρες, όταν κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ΕΛΑΣ και να  δημιουργηθεί ένταση.

Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.

Αλλωστε και πριν από περίπου δέκα ημέρες, κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης είχαν βρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η μετ΄εμποδίων προσέγγισή τους στο σημείο, λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων.

Ολα αυτά την ώρα που η κατάσταση στα νησιά, βρίσκεται εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με την πραγματοποίηση μεταφορών στην ενδοχώρα, καθώς οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται.

Αμείωτες οι ροές

Μόνο την Πέμπτη και την Παραρσκευή έφτασαν στα ελληνικά νησιά 496 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στα νησιά που δεν «προτιμούσαν» οι μετανάστες μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όπως της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας». «Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», πρόσθεσε.

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ακόμη.

Επιπρόσθετα μέτρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε.