Χαμός στην προανακριτική για Novartis: Εξαιρέθηκαν Πολάκης και Τζανακόπουλος

Ραγδαίες εξελίξεις στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis, καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εξαίρεση Πολάκη, Τζανακόπουλου.

Ένταση στη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης που ζήτησε την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, από την επιτροπή, καθώς έχουν κληθεί ως μάρτυρες από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε έγγραφα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς αντέδρασε έντονα.

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής – προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινή).
Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

Ραγκούσης: Χουντοεξεταστική, με τη βία της πλειοψηφίας!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Σε υψηλούς τόνους, ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήριζε «χουντοεξεταστική» την επιτροπή. «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!», φώναζε ο Γ. Ραγκούσης.

Βουλευτές ΝΔ: Ντροπή! Να ανακαλέσεις!

«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής!» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

Άμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς και ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

Οι κύριοι Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κυρίους Ραγκούση-Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει», πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας».

ΝΔ-ΚΙΝΑΛ υπέρ της εξαίρεσης – ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά

Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε να επιμείνουν και να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι δύο πρώην υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την πρόταση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη ενώ σε παρών προσανατολίζεται η Ελληνική Λύση.

Σημειώνεται ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ τους έχουν προτείνει για μάρτυρες κάτι που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την εξαίρεση τους από μέλη της επιτροπής.

Στην εξαίρεση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και το ΚΙΝΑΛ, που πρώτο τους περιελάμβανε στη λίστα των μαρτύρων που είχε προτείνει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής με την έναρξη της συνεδρίασης μίλησε για «ανοίκειο τρόπο έκφρασης κατά του προεδρείου» και για «αναίρεση μυστικότητας και υπονόμευση της διαδικασίας» και μάλιστα μπροστά στα ΜΜΕ και έκανε έκκληση, να αποφύγουν τα μέλη της Επιτροπής συμπεριφορές ευτελισμού της.

Πλεύρης: Είχαν εξαιρεθεί και στο παρελθόν μάρτυρες

Όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, ο  βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι είχε υπάρξει εξαίρεση μαρτύρων και στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπουτσή – Λαφαζάνη το 2010. «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον Τσούκαλη» τόνισε χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως.

Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή.