«Πέρασε η εποχή της...γάτας των Ιμαλαίων» - Ποιος επιχειρηματίας θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του Μαξίμου

Μπορεί πριν από ενάμιση χρόνο να είχε δηλώσει  ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά ο Ιβάν Σαββίδης φάνηκε να ξεπερνά γρήγορα την εύλογη αμηχανία που του δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της δήλωσης.

Η άνεση με την οποία πέρασε την προηγούμενη Δευτέρα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου έδειχνε, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο  επιχειρηματίας βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με  ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, μπήκε και βγήκε από την κεντρική πόρτα του Μεγάρου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που είχαν κανονίσει τα του ραντεβού  και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο protothema.gr  ότι η «συνάντηση δεν ήταν μυστική». Και γι’ αυτό μετά την ολοκλήρωσή της θα έβγαινε επίσημη ανακοίνωση -και όχι «διαρροή» ή non paper- για το αντικείμενο της κουβέντας, όπως είχε γίνει και με όλους τους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στο γραφείο του το τελευταίο τρίμηνο.

«Πέρασαν ανεπιστρεπτί»

«Εχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι επιχειρηματίες ή οι “ολιγάρχες”, όπως αρέσκονταν οι προηγούμενοι να τους αποκαλούν, έμπαιναν στο Μαξίμου νύχτα και από την πίσω πόρτα», υποστηρίζουν επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης. «Αλλωστε, δεν είναι ούτε στα καθήκοντα του αξιώματός του, ούτε στη νοοτροπία του πρωθυπουργού οι μυστικές συναντήσεις σε διαμερίσματα των Αθηνών με μόνους μάρτυρες… γάτες Ιμαλαΐων, προκειμένου να πείσει βαρόνους των media να θέσουν τα Μέσα στους στην υπηρεσία της κυβέρνησης», προσθέτουν δηκτικά.
Σε αντίθεση εξάλλου με την παράδοση της οικογένειάς του και την εξωστρεφή διάθεση που είχε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «ο Κυριάκος αποφεύγει τα πολλά-πολλά με τους ισχυρούς του χρήματος», λένε πρόσωπα από το περιβάλλον του. «Οι παρέες του παραμένουν ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Εχει φίλους διαχρονικούς που δεν έχουν την Ελλάδα στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους και άρα δεν διεκδικούν κρατικά συμβόλαια». Γι’ αυτό, όπως λένε, «σπανίως αποδέχεται προσκλήσεις για να παραβρεθεί σε δεξιώσεις. Προτιμά οι συναντήσεις του να γίνονται στο γραφείο του, παλαιότερα στο Μοσχάτο και τώρα στο Μαξίμου».

Με τον Λάτση

Την τακτική των απευθείας επαφών με επιχειρηματίες και εγχώριους ή διεθνείς επενδυτές στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Μητσοτάκης την ξεκίνησε όταν στις 25 Ιουλίου κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Σπύρο Λάτση και είχε μαζί του συνάντηση μιάμισης ώρας με αντικείμενο την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού την οποία, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε προβάλλοντας περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη της Lamda είχαν προετοιμάσει το έδαφος για να ξεμπλοκάρει η επένδυση και ήρθε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Λάτση για να μπει στις ράγες το έργο που για τη σημερινή κυβέρνηση θεωρείται «η μητέρα όλων των επενδύσεων». Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε και έλαβε δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το μεγάλο αυτό project έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και άρα δεν ισχύει το άλλοθι της προηγούμενης κυβέρνησης πως δήθεν ευθυνόταν ο επενδυτής που επί πέντε χρόνια δεν έμπαιναν μπουλντόζες στο παλαιό αεροδρόμιο.

Ο επόμενος επισκέπτης

Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν και άλλοι επιχειρηματίες. Και το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει το επόμενο διάστημα. Λέγεται ότι επόμενος επισκέπτης θα είναι ο κ. Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να παρίσταται σε εγκαίνια νέων έργων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, λένε συνεργάτες του, «κινείται χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάλογα με τη στάση που τήρησαν οι επενδυτές την προηγούμενη περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία».

«Δεν τους ρωτάω για τα media τους»

«Δέχομαι και θα συνεχίσω να δέχομαι στο γραφείο μου οποιονδήποτε επενδυτή Ελληνα ή ξένο έχει σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον κύκλο των επαφών που έχει κάνει τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες που είναι εγκατεστημένος στο Μαξίμου. «Από την άλλη, μου προκαλεί μεγάλη χαρά να εγκαινιάζω έργα που φέρνουν καινούριες δουλειές και δημιουργούν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη χώρα μας», σπεύδει να συμπληρώσει.

«Τους βλέπω όλους και τους βλέπω υπό το φως του ήλιου. Γι’ αυτό και ανακοινώνονται όλες οι συναντήσεις», εξηγεί ο πρωθυπουργός. «Τους βλέπω με τους δικούς μου όρους γιατί είναι μέρος της δουλειάς μου. Οι συζητήσεις που έχω μαζί τους είναι αποκλειστικά και μόνο για τις επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν και περιορίζονται στο πώς μπορεί η κυβέρνηση να τους διευκολύνει αίροντας τυχόν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια που θα επιταχύνουν την υλοποίησή τους», συνεχίζει. «Δεν κάνω άλλου είδους συναλλαγές», διαβεβαιώνει. «Και σίγουρα δεν ρωτάω για το τι κάνουν με τα media τα οποία τους ανήκουν ή έχουν υπό τον έλεγχό τους».