Πώς οι Έλληνες πιλότοι πέταξαν κάτω από την μύτη των Τούρκων -Έξαλλος ο Ερντογάν

Πολύ υψηλά επαναφέρει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, καθώς όπως φαίνεται επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις διπλωματικές επιτυχίες στο μέτωπο της Συρίας και να στείλει μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία για τα διμερή θέματα, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Αδιαμφισβήτητα, η Αγκυρα, και συγκεκριμένα ο Ερντογάν που πιστώνεται αυτή την επιτυχία, βγήκε ενισχυμένη από τις εξελίξεις μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, κάτι που ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσει στο εσωτερικό του.

Αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον Πούτιν έστρεψε ξανά το βλέμμα του στο μέτωπο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου μέσα μόλις σε μια ημέρα οι Τούρκοι ανέβασαν κατακόρυφα το θερμόμετρο, με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εμπλοκές, και υπερπτήσεις.

Τι ήταν όμως αυτό που «εξόργισε» τον τούρκο πρόεδρο;

Δεν τους πήραν είδηση

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, κάτω από τη μύτη των Τούρκων, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν πριν λίγες μέρες άσκηση στην Κύπρο, για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια.

Τα τρία F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα και πετώντας πολύ χαμηλά – γύρω στα 500 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας – για να μην γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ, έφτασαν στην Κύπρο.

Αυτό όμως που εξόργισε πιο πολύ τους Τούρκους ήταν ότι τα ελληνικά μαχητικά πέρασαν χαμηλά, ανάμεσα από τα πολυδιαφημισμένα γεωτρύπανα της Άγκυρας και τις φρεγάτες που τα συνοδεύουν. Το Φατίχ, δυτικά της Κύπρου και το Γιαβούζ, στο οικόπεδο 7. Μόνο τότε οι Τούρκοι κατάλαβαν τι συνέβαινε και φυσικά πανικοβλήθηκαν.

Η Άγκυρα θύμωσε επειδή στείλαμε ελληνικά μαχητικά στην κυπριακή άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» και για έναν άλλο λόγο.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια που ελληνικά μαχητικά φτάνουν στην Κύπρο για άσκηση και όχι για παρέλαση. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που από την περασμένη Πέμπτη που πέταξαν στην Κύπρο τα F-16 της 340 Μοίρας μέχρι και χθες, οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και έκαναν 183 παραβιάσεις στο Αιγαίο, σημειώθηκαν 16 αερομαχίες, αλλά και 9 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Στέλνοντας τα γεωτρύπανά μας στην περιοχή, αλλάξαμε ριζικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτές τις κινήσεις, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Αυτή ήταν η νέα εμπρηστική δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.