Θεοδωρικάκος: Πράξη εθνικής συνεννόησης η συμφωνία για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι βρέθηκε τελικώς η βάση της συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο για να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ευχαρίστησε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι «στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια να διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση» αλλά και τα κόμματα διότι «συνέβαλαν με τη δημιουργική στάση τους σε αυτή τη σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης».

«Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών ωρών, τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε τη βάση συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνονται για να ψηφίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες, από τη χώρα στην οποία κατοικούν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε:

«Πρόκειται για μια θετική ανταπόκριση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε ένα αίτημα δεκαετιών, καθώς εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα μπορούσε να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία κατοικεί ούτε στις επόμενες ούτε στις μεθεπόμενες κοκ. Θεωρούμε αδιανόητο, επί τόσες δεκαετίες που υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, τα κόμματα να μην μπορούν να συνεννοηθούν, πάνω στο αυτονόητο και έτσι στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου τόσα χρόνια, να το ασκούν μόνο όσοι προνομιούχοι, εκ των συμπατριωτών μας, είχαν την οικονομική δυνατότητα και την άνεση χρόνου να έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

Θέλω έντιμα να πω ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στους οποίους συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, που συνεισφέρουν σε αυτή τη συμφωνία, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος καθώς η επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου απαιτούσε την έγκριση των 200 βουλευτών.

Θέλω επίσης, προς τους συμπατριώτες μας που μας ακούνε από το εξωτερικό, να διευκρινίσω ότι προφανώς όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ασφαλώς μπορούν να έρθουν και να ψηφίσουν στη χώρα. Η συμφωνία όμως διασφαλίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό.

Θέλω, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, να ευχαριστήσω και πάλι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια να διαμορφώσουμε την αναγκαία συναίνεση. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίοι συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή και συνέβαλαν με τη δημιουργική στάση τους σε αυτή τη σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης. Μέσα από τη συμφωνία, το μήνυμα που εκπέμπουμε, όλοι όσοι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο-και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει βάση να το ψηφίσουμε και οι 300-είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και αυτό είναι χρήσιμο να το έχουμε στη σκέψη μας, σε κάθε απόφαση και σε κάθε πράξη μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Μακάρι να κυριαρχήσει η λογική αυτή ευρύτερα».

Καμία ανησυχία για τους εργαζόμενους στους δήμους

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Θέλω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να τονίσω ότι δεν υπάρχει, και δεν νοείται να υπάρχει καμία ανησυχία για εκείνους τους εργαζόμενους στους δήμους που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του άρθρου 179, γίνεται, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι και να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα. Αντίθετα, μπορεί συμπολίτες μας που είναι άνεργοι να μπορέσουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα».