Νέα διακομματική την Τρίτη για την ψήφο των απόδημων - «Αγκάθι» τα 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα

Χωρίς να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, συνεχίζεται η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς αποφασίστηκε να γίνει μία ακόμη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την Τρίτη στις 7 το απόγευμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση ναι μεν προέκυψε σύγκλιση απόψεων στην ουσία του θέματος αλλά επειδή ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς θα πιστοποιείται η παραμονή ως 30 χρόνια στο εξωτερικό, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του.

Το ΚΚΕ, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις διακεκηρυγμένες κόκκινες γραμμές του στη συνάντηση Μητσοτάκη – Κουτσούμπα, με το ενδεχόμενο συναίνεσης πάντως να παραμένει ανοιχτό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη σημερινή συνεδρίαση, «Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές».

Τέλος ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία έχει 158 βουλευτές και άρα «κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα».

Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρφίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης αφού ανέφερε ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε πως «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλείδες – φράχτες».

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Αλλάζει στάση το ΜέΡΑ25, που θα καταψηφίσει “τον δρομολογούμενο εμπαιγμό”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του “και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού».

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την συλλογιστική του, το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους».

Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας».

Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».

Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.