Ψήφος αποδήμων : Η "κόκκινη γραμμή" Θεοδωρικάκου, οι συγκλίσεις και η διαφαινόμενη "κυβίστηση" του ΣΥΡΙΖΑ

Κλίμα συνεννόησης, το οποίο, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, είναι πιθανό τελικά να επιβραβεύσει τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για υπερψήφιση της ψήφου των αποδήμων με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, ει δυνατόν και από τους 300 της βουλής, εκπέμφθηκε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής εμφανίζονται θετικοί εκτός από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Εάν στέρξει και το ΚΚΕ, τότε η πλειοψηφία θα είναι 205 βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται να πειστεί τελικώς και ο ΣΥΡΙΖΑ εάν διαπιστώσει ότι συγκεντρώνεται τόσο ευρεία πλειοψηφία, όπως εμμέσως άφησε χθες να διαφανεί ο εκπρόσωπός του κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Αν αυτό συμβεί, τότε χωρίς αμφιβολία, η Κουμουνδούρου θα έχει υποστεί μία στρατηγική ήττα καθώς από κει που υπολόγιζε ότι θα βρεθεί στην αντίπερα όχθη από την κυβερνητική μαζί  με το ΚΚΕ, θα αναγκαστεί να συμπλεύσει με το σύνολο της αντιπολίτευσης και μάλιστα σε ένα θέμα που η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει σημαία.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, ενώ αύριο αναμένεται να αποσταλεί στα κόμματα το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης, έτσι όπως αναλύθηκε χθες από τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι προς διαβούλευση άξονες αφορούν:

Α. Το σενάριο αύξησης των βουλευτών επικρατείας κατά τρία άτομα

Β. Την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων Ελλήνων

Γ. Τις κάλπες που η κυβέρνηση θέλει να στήνονται στα προξενεία

Δ. Τους περιορισμούς που πρότειναν τα κόμματα στο δικαίωμα εκλέγειν

Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως θέλει να υπάρξει ουσιαστική λύση κι όχι ανούσιοι καβγάδες ενώ τόνισε πως η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθεί λύση.

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα», είπε

Στάσεις, ενστάσεις και περιθώρια 

Σε μέρος των κυβερνητικών προτάσεων φαίνεται ότι εξακολουθεί  να αντιδρά το ΚΚΕ καθώς ο εκπρόσωπός του, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι ο νέα ρύθμιση δεν πρέπει να αποτελέσει  “πίσω πόρτα” ώστε να επεκταθεί σε ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς, κάτι με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί. Μάλιστα, το ΚΚΕ έθεσε αυστηρό όρο το χρονικό όριο να ισχύει για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές. Προέβαλλε μάλιστα το επιχείρημα ότι δε μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο Σύνταγμα με πρόσθετους περιορισμούς στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς δεν μπορεί το Σύνταγμα να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και σε όσους θα πάνε να γραφτούν στο εξής. Και ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο ο περιορισμός της 30ετίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικά, για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συντάχθηκε επίσης με τους όρους του ΚΚΕ για χρονικό όριο και ελληνικό ΑΦΜ, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν εκπληρωθούν η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει τη στάση της. Μάλιστα έθεσε το γενικότερο θέμα ότι από τη στιγμή που θεσπίζεται η ψήφος των ομογενών και ταυτόχρονα προωθείται η κατάργηση της απλής αναλογικής και επανέρχεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, το σύστημα είναι  ανισότιμο.

Με το χρονικό περιορισμό για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν διαφώνησε από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δηλωσε επίσης ότι το Κίνημα προτιμά την επιστολική ψήφο, ωστόσο δεν έθεσε βέτο για την αυτοπρόσωπη ψήφο στα προξενεία με κάλπη, κάτι που υπενθυμίζεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει το ΚΚΕ.

«Ναι» για τους χρονικούς περιορισμούς στήριξε και η Ελληνική Λύση, η οποία επίσης συμφώνησε στον όρο του ελληνικού ΑΦΜ. Με το τελευταίο όμως διαφώνησε το ΜεΡΑ25, με το επιχείρημα ότι θυμίζει όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, όταν οι αστοί έθεταν όρο την ύπαρξη περιουσίας για να έχει κανείς δικαίωμα ψήφου.

Συνταγματικές αλλαγές

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε στα κόμματα ότι η κυβέρνηση ειναι διατεθειμένη να κάνει και συνταγματικές αλλαγές. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, εκτίμησε ότι δεν απαιτείται συνταγματική τροποποίηση για όσα προτείνονται, αλλά εάν κάποιο κόμμα θεωρεί αναγκαία μία συνταγματική κατοχύρωση, υπάρχει περιθώριο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 54. Για αυτό εξάλλου δε θα συζητηθεί το άρθρο 54 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα αναβληθεί επ αόριστον με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. Η επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής ορίστηκε για Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

πηγή: economico.gr