«Είμαι προϊόν της ελίτ. Αλλά σέβομαι όσους, χωρίς εφόδια, φτάνουν ψηλά»

«Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την Πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή Κυβέρνηση που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 (Νίκος Χατζηνικολάου).

Ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε πως βασικός στόχος του είναι να εξαντλήσει η κυβέρνηση την 4ετια, ενώ στάθηκε και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι «επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».

«Στόχος μου είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες», είπε.

Δεν υπάρχει μονιμότητα στην πολιτική

 

«Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, πρόσθεσε. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις ευκαιρίες που είχε ο ίδιος στη ζωή του. «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Είμαι ένα προϊόν της ελίτ. Πράγματι, είχα ευκαιρίες, αλλά δούλεψα σκληρά για να φτάσω εδώ που έφτασα. Ήξερα πως πάντα στην Ελλάδα θα με έβλεπαν μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Πρέπει να έχει περάσει κάποιος καρκίνο, για να νιώσει τον πόνο ενός καρκινοπαθούς; Όχι βέβαια. Αυτό είναι η πολιτική. Να μπορεί ο πολιτικός να νιώθει αυτόν που προσπαθεί να ζήσει με 500 και 600 ευρώ. Έχω σεβασμό στους ανθρώπους που ξεκινούν χωρίς εφόδια και φτάνουν ψηλά».

«Δρομολογούνται κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν»

Αναφερόμενος σε θέματα της επικαιρότητας και ερωτηθείς για την στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα, με σκληρά λόγια, την τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Θα βρούμε 200 βουλευτές για την ψήφο των αποδήμων»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία.

Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε προσθέτοντας πως όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. «Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση, η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια» τόνισε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε πως συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όσο και στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στην προσωπική του ζωή, την καθημερινότητά του, τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την μητέρα του, Μαρίκα, καθώς και για τους στόχους του ως κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού