«Πλακίτσα» Τσίπρα στην συνάντηση με Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ξεκινήσει από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα και η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Τσίπρα να έχει και όρεξη για… πλακίτσα. «Έκανες αλλαγές βλέπω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μητσοτάκη να ανταπαντά «μικρές αλλαγές» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήγει στο ίδιο κλίμα «ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις…»

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μικρές μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων – εάν πραγματικά επιζητούν όλη τη συναίνεση – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το δικαίωμα πρέπει να περιοριστεί σε όσους είναι έλληνες πολίτες, άρα είναι και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Θεωρεί δηλαδή ότι το ζήτημα αφορά πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και γενικά όλους τους ομογενείς.

Η ΝΔ από την άλλη επιμένει ότι το δικαίωμα θα αφορά όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια. Με βάση το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, αυτή τη δικαιούνται όλοι όσοι γεννήθηκαν από έλληνα γονέα. Εάν δηλαδή ο πατέρας είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων ή η μητέρα στο δημοτολόγιο, ένα παιδί που γεννήθηκε στο εξωτερικό μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Η δεύτερη διαφωνία αφορά τη διαδικασία της ψήφου. Η ΝΔ έχει κάνει σαφές ότι θα δώσει και δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστολική ψήφος, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα εγκυρότητας και ασφάλειας της διαδικασίας.

Η τρίτη διαφωνία αφορά το πώς θα μετράει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού. Η ΝΔ πιστεύει ότι θα πρέπει να προσμετρείται κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και εάν οι ψηφοφόροι εξωτερικού επί της ουσίας θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να προσμετρούνται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά μόνον για την εκλογή βουλευτών επικρατείας εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων θα κρίνεται από τον όγκο των ελλήνων εξωτερικού που θα ψηφίζουν.

Με τους άλλους αρχηγούς

Στο πλαίσιο των συναντήσεων ακολουθεί η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ στις 12:15, ο κ.Μητσοτάκης θα δει τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,  τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των επαφών  θεωρείται βεβαιο ότι θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό –  μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.