Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό υπό τον φόβο έκρηξης των μεταναστευτικών ροών

Εγρήγορση και ανησυχία για έκρηξη των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα προκαλούν στην Αθήνα οι απειλές του Τούρκου προέδρου για πολεμικές επιθέσεις στη Συρία.

Παρ ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση του κ. Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για τις τελευταίες κινήσεις του Τούρκου προέδρου και φοβούνται ότι αν οι απειλές γίνουν πράξη -κάτι που παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής, αφού υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες- τότε το ενδεχόμενο να «πλημμυρίσουν» τα ήδη βεβαρυμένα  ελληνικά νησιά από Σύρους πρόσφυγες είναι παραπάνω από ορατό.

  • Aντίστοιχη ανησυχία επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές  πρωτεύουσες. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δραματική παρέμβαση του επόμενου «υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.»και νυν ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας κ. Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για 50.000 – 60.000, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.

«Ετοιμότητα» ζητούν από τη Ε.Ε. Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια

Μέσα σε αυτό το κλίμα,  και σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Βουλγαρίας, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ( στο πλαίσιο της συνεργασίας για το μεταναστευτικό) αναμένεται να καταθέσουν εντός της ημέρας κοινό κείμενο στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, με το οποίο θα ζητούν πιο μεγάλη ετοιμότητα αλλά και εμπλοκή της Ευρώπης στη διαχείριση της «βόμβας» του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

  • Στο επίσημο κείμενό τους, οι τρεις χώρες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο  θα επισημαίνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος ως μεταναστευτική οδός δεν έχει τύχει της αναγκαίας προσοχής της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, αν και παρουσιάζει τις πλέον αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν

  • 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού,
  • 1.369 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και
  • 4.879 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Επίσης από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 736 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, 480 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και 2.707 αφίξεις μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα πρόκληση», επισημαίνεται. Οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας 2016, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να εξασφαλιστεί η εκρίζωση των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την Ε.Ε., να αποτραπεί η εκτροπή των ροών και η εγκαθίδρυση νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών, προς την Ευρώπη και να διασφαλιστεί ένα σύστημα αποτελεσματικών επιστροφών.

«Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές», επισημαίνεται από την EMMRI. Μάλιστα, στηρίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Οπως τονίζεται στο εν λόγω κείμενο, «χρειάζεται να διατεθούν κονδύλια σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί».

Ελλάδα – Κύπρος – Βουλγαρία ζητούν επίσης έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης των ανθρώπων που φτάνουν στα κράτη πρώτης υποδοχής, καθώς οι δυνατότητές τους έχουν πλέον εξαντληθεί, και έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών στον οποίο θα περιλαμβάνονται και συμφωνίες με τις χώρες επιστροφής.

Πηγή: economico.gr