Αιτία "πολέμου" για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των ομογενών - Η στάση των άλλων κομμάτων

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης τα τηλέφωνα προς τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ζητήσει να συναντήσει κατ ιδίαν για την ψήφο των αποδήμων. H πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ανεβάζει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή, και κυρίως στη σχέση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη, από την  Κουμουνδούρου διαμηνύουν από χθες το βράδυ ότι  “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών”.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να συναινέσει σε παιχνίδια μικροπολιτικής τακτικής”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την ακριβή στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Κομματικές πηγές, πάντως, διευκρινίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει  “δώρο” στη ΝΔ για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι  οδήγησε σε “ναυάγιο” το διάλογο για την ψήφο των αποδήμων. Πόσο μάλλον όταν η αριθμητική της Βουλής δίνει αυτή τη στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα να έχει το “πάνω χέρι”.

200 ψήφοι

Το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτεί 200 ψήφους για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές. Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη “εξίσωση”.

Διαφορετική αντιμετώπιση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες (Newpost, Αντώνης Αντζολέτος),  η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει τη δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζουν ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων (θα μπορούν να εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 3 έως 12 βουλευτές), αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα τρεις βουλευτές θα εκλέγονται αν ο αριθμός των αποδήμων που θα ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000, ενώ για κάθε 60.000 ψήφους θα εκλέγεται ένας άκόμη.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια συγκεντρώνουν 101 βουλευτές είναι γεγονός πως πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους Έλληνες της Αμερικής να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές κάλπες. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25 με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει την ίδρυση επτά εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων και εκλογή βουλευτών που θα υπολογίζεται αναλόγως με το πλήθος των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Η «ενδιάμεση γραμμή» του ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ μέχρι πρόσφατα έδειχναν να  κινούνται σε μία ενδιάμεση «γραμμή», η οποία είναι  σαφώς, πιο κοντά στη γαλάζια παράταξη που υποστηρίζει ότι για λόγους ισότητας και καθολικότητας θα πρέπει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ωστόσο, καθόλου σίγουρο, ότι τελικώς θα ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μετρήσιμο εσωτερικό πολιτικό κόστος για το κόμμα της κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Kαι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε κατηγορηματικά το Σ/Κ πληροφορίες που τον έφεραν να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία ρύθμιση για την ψήφο των Αποδήμων, με το αιτιολογικό της «αντιδεξιάς στάσης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, οι πληροφορίες αυτές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος του δικαιώματος ψήφου για τους απόδημους Έλληνες, καθώς άλλωστε οι σχέσεις του μαζί τους είναι γνωστές και ιστορικές.