Πομπέο: «Υπάρχουν όρια» - Ερντογάν: «Θα στείλουμε και τρίτο γεωτρύπανο»

Aκάθεκτος συνεχίζει την εμπρηστική του ρητορική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,, παρά το ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, από την Αθήνα και τις συντονισμένες κινήσεις Αθήνας, Λευκωσίας και ΕΕ.

Η δήλωση του Μάικ Πομπέο ότι «δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία» φαίνεται ότι λειτούργησαν σαν… κόκκινο πανί για την Άγκυρα που πλεόν κάνει λόγο και για τρίτο γεωτρύπανο  στην ανατολική Μεσόγειο

Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, ο Ερντογάν δήλωσε “συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό”.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το “το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας”.

Σύμφωνα με το philewnews, ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.

“Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε”, δήλωσε.

Στο τεμάχιο 7 το Γιαβούζ και ξεκινά γεωτρήσεις από Δευτέρα

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Ντονμέζ προχώρησε σε μία προκλητική ανάρτηση, αναφέροντας ότι το Γιαβούζ έφτασε στoν στόχο του «Μόρφου 1», ο οποίος βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας … θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Πομπέο: Υπάρχουν όρια

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο,  στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Νίκο Δένδια, έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μάικ Πομπέο όταν ρωτήθηκε και τι απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. «Δεν μπορώ να σας πω τι είπα στον κ. Μητσοτάκη», είπε αλλά ανέφερότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι θα είναι νόμιμες οι ενέργειες της Τουρκίας, με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο,