Φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, drones συνοδεύουν Φατίχ & Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, drones και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα  Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι “οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (drones) και περιπολικά αεροσκάφη μας, των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας, συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο”.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ δημοσίευσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες:

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παραμένει ανυποχώρητη, αναφορικά  με τις συνεχείς προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε νωρίτερα  σήμερα Τούρκος αξιωματούχος,  λίγη μόλις ώρα αφότου η Κύπρος καταδίκασε την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι αυτές θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα  στις 7 Οκτωβρίου 2019.

 

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.