«Απομακρύνεστε από την Ευρώπη» - Αυστηρή προειδοποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία

«Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», τονίζεται σε αυστηρό μήνυμα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει στην Άγκυρα την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρώπης για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων εναντίον της και ζητά αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι τουρκικές ενέργειες οι οποίες «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή» όπως σημειώνει.

Τέλος το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε συνεχή επαφή με την Λευκωσία

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους για το θέμα. Εκφράζει δε «απόλυτη αλληλεγγύη» την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί εκ νέου την Τουρκία «να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Νωρίτερα η Τουρκία ανακοίνωσε πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου. Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.