Δεν «βγαίνουν» οι ψήφοι για την συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές

Από συμπληγάδες φαίνεται ότι θα περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων, καθώς η απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική -υπό διαμόρφωση- πρόταση και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι τεράστια και πιθανολογείται ότι πολύ δύσκολα θα καλυφθεί.

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος.Μητσοτάκης θα ζητήσει, με πρωτοβουλία του συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης το αμέσως επόμενο διάστημα, εν όψει της έναρξης της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και της ψήφου των αποδήμων, που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πως η φιλόδοξη διαβεβαίωση που έδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης προς τους Ελληνες που ζουν στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αφού «δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, για ευνόητους λόγους, θέλει να πάει το θέμα μέχρι τέλους και να «εκθέσει» όσους πολιτικούς του αντιπάλους αντιταχθούν σε ένα ζήτημα εθνικά ευαίσθητο όπως αυτό της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από την ελληνική ομογένεια. «Ο νόμος θα έπρεπε να περάσει με 300 ψήφους», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Παρά ταύτα, έχει απόλυτη συνείδηση ότι η απαίτηση του Συντάγματος για την υπερψήφιση του νόμου με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει σάρκα και οστά, ακόμα κι αν το ΚΙΝΑΛ συγκλίνει με τις κυβερνητικές θέσεις επί του ζητήματος χωρίς να εγείρει καμία ένσταση.

Και αυτό γιατί, το άθροισμα της εκλογικής δύναμης των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (101 ψήφοι συνολικά ) αρκούν για να μπλοκάρουν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Οι κ. Βαρουφάκης και Βελόπουλος είναι κατ’ αρχάς θετικοί, αλλά αφενός αυτό μένει να αποδειχθεί εντός Βουλής και αφετέρου και αυτό δεν αρκεί.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Να ψηφίζουν, αλλά να μην προσμετράται

Η Κουμουνδούρου έχει κάνει σαφές ότι θα ψηφίσει υπέρ της ψήφου των αποδήμων μόνο εφόσον το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ταυτόσημο με την πρόταση που είχε επεξεργαστεί η ειδική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τότε Γραμματέα Κώστα Πουλάκη.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι οι ομογενείς θα ψηφίζουν από τη χώρα που διαμένουν, αλλά η ψήφος τους δεν θα υπολογίζεται στον οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος.

Με άλλα λόγια, οι ομογενείς θα ψηφίζουν μόνο για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 15 βουλευτές. Όσο περισσότεροι είναι οι απόδημοι που θα ψηφίσουν στις εκλογές, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι βουλευτές Επικρατείας «εξωτερικού», με κατώτατο όριο τις 3 έδρες και ανώτατο τις 12. Ανάλογα θα μειώνονται και οι βουλευτές Επικρατείας «εσωτερικού».

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ και τα ισχυρά διλήμματα της Φώφης Γεννηματά

Το ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις αμφίπλευρες πιέσεις που δέχεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να μην φανεί ότι σύρεται πίσω από τις επιλογές άλλων, θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των ομογενών, αλλά και για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, πρόκειται για προτάσεις που σε πρώτη ματιά δείχνουν πιο κοντά στις κυβερνητικές προτάσεις απ ό,τι στις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Iδιαίτερα στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, το ΚΙΝΑΛ, (σε μία εντυπωσιακή αλλαγή από τη θέση που το ΠΑΣΟΚ είχε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου), συμφωνεί ουσιαστικά με τη θέση της κυβέρνησης. Το ερώτημα, ωστόσο, για το τι θα πράξει τελικά, παραμένει καθώς στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές και σε μεγάλο βαθμό αντικρουόμενες απόψεις.

Το ΚΚΕ είναι γενικά υπέρ της απόδοσης του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη σχετική κυβερνητική πρόταση μάλλον απίθανο.

πηγή: economico.gr