Καυτή ατζέντα τεσσάρων θεμάτων στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Tο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά και στο θέμα του Brexit, και το προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στις 10.00 σήμερα το πρωί.

O πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Σάββατο) θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσματα των επαφών του τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και στο θέμα του Brexit. Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για το προσφυγικό, μετά το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τις δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη Μόρια.

Οι νομοθετικές προτεραιότητες

Ειδικότερα, στην αιχμή της συνεδρίασης θα βρεθεί ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και ειδικότερα, πρώτον το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και δεύτερον, το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για ολιγοήμερη παράταση των 120 δόσεων, ενώ θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, καθώς έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, την ερχόμενη δευτέρα.

Για τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς θα υπάρξει ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ανοιχτός ως άμεση προτεραιότητα παραμένει ούτως ή άλλως ο φάκελος της Novartis, καθώς θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μονόδρομος η διερεύνηση από την Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτή τη συνεδρίαση της Βουλής θα μιλήσουν εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα υπό διερεύνηση πρόσωπα και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με τις νέες καταθέσεις μαρτύρων και τα αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης καθιστούν μονόδρομο τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή και την προανακριτική επιτροπή και όχι την αναπομπή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη με διαδικασίες-εξπρές.

Θεσμική τομή το «επιτελικό κράτος»

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Επιπλέον υπογραμμίζεται πως το νομοσχέδιο συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

πηγή: economico.gr