Βαρουφάκης για Πόθεν Έσχες: «Το μίσος της τρόικας εσωτερικού με τιμά και με ευχαριστεί»

Την δική του εξήγηση δίνει με ανακοίνωσή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τα σχόλια που προκάλεσε η αποκάλυψη των εισοδημάτων και των λογαριασμών του, όπως αυτά προέκυψαν από το πόθεν έσχες του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜέΡΑ 25, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προήλθε από το εξωτερικό, από διαλέξεις και πνευματικά δικαιώματα. Υποστηρίζει ακόμη ότι τα εισοδήματά του αυτά για το 2016 & το 2017 ανήλθαν στα 330.197 και 515.611 αντίστοιχα.

«Αυτό που ΔΕΝ αναφέρει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλα στον… Ευκλείδη τις δύο εκείνες χρονιές», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης και τονίζει ότι συνολικά, επί ξένων εισοδημάτων μου ύψους 845.808 ευρώ πλήρωσα φόρο 443.518 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, αύξησε τα εισοδήματά του μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2015. Με καταθέσεις στην Ελβετία και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από «επιχειρηματική δραστηριότητα» ο κ. Βαρουφάκης έγινε στόχος πολιτικών σχολίων στα social media.

Η ανακοίνωση Βαρουφάκη:

1. Η μερίδα του λέοντος των εισοδημάτων μου (δεδομένου ότι δεν ήμουν βουλευτής) προήλθε από το εξωτερικό και, συγκεκριμένα, από δύο πηγές: (α) διαλέξεις επί πληρωμή και (β) δικαιώματα επί βιβλίων, άρθρων, σεναρίων. [Η εφορία ονομάζει τα (α) «επιχειρηματική δραστηριότητα» και τα (β) «μερίσματα».]

2. Όπως θα δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο, και όπως αναφέρει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ μου, τα εισοδήματά μου αυτά για το 2016 & το 2017 αντίστοιχα ανήλθαν στα 330.197 και 515.611 αντίστοιχα.

3. Αυτό που ΔΕΝ αναφέρει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλα στον… Ευκλείδη τις δύο εκείνες χρονιές. Σημειώστε λοιπόν ότι πλήρωσα: 147.592 για τα εισοδήματα του 2016 και 295.926 για του 2017.

(Τα εκκαθαριστικά μου είναι στη διάθεση όποιου/ας τα ζητήσει).

4. Συνολικά, επί ξένων εισοδημάτων μου ύψους 845.808 ευρώ πλήρωσα φόρο 443.518 ευρώ – μεταφέροντάς τα από το εξωτερικό

5. Σημειώνω ότι ποτέ δεν μετέφερα ούτε ένα ευρώ εισοδημάτων μου από την Ελλάδα προς το εξωτερικό

Συμπερασματικά

Α. Τον λογαριασμό στην Ελβετία τον έχω χρόνια και τον χρησιμοποιώ ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα ξένα εισοδήματά μου πριν τα μεταφέρω στον ελληνικό λογαριασμό μου για να πληρώνω μεγάλους φόρους στο Δημόσιο.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ: Όπως θα δείτε, το 2018 είχα καταθέσεις στην Ελβετία περί τα 45 χιλιάδες ευρώ και 205 χιλιάδες δολάρια. Από αυτά, συμπληρώνοντας κι άλλα ποσά που βρήκα εκποιώντας περιουσία, πλήρωσα στην εφορία 295.926 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι καταθέσεις μου στην Ελβετία είναι 50 χιλιάδες ευρώ φετινών εσόδων (που τα κρατώ για φόρους φετινούς).

Β. Πρέπει να είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που κάνει συστηματικά μεγάλη εισαγωγή συναλλάγματος και δεν έχει κάνει ποτέ εξαγωγή ούτε ενός ευρώ.

Γ. Άλλη μια φορά, το μίσος της τρόικας εσωτερικού με τιμά και με ευχαριστεί.