Πέφτουν οι μάσκες για τη Novartis - Στο μικροσκόπιο της Βουλής ο Ρασπούτιν

Σε ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων και σχεδιασμών φαίνεται να οδηγεί  η «καυτή» κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ραϊκου, στην οποία κατονόμασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο ως υπεύθυνο για το πολιτικό «στήσιμο» της παραπομπής δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis.

Πλέον, πολιτικοί αλλά και νομικοί κύκλοι περίπου προεξοφλούν ότι θα κληθεί η Βουλή να διερευνήσει η ίδια την υπόθεση και να μην στείλει τον φάκελο πίσω στη Δικαιοσύνη.

Η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει με την κατάθεση αύριο  ή τη Δευτέρα του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για την οποία απαιτούνται 30 υπογραφές. Στη συνέχεια θα δοθεί εύλογος  χρόνος κάποιων ημερών στον κ.Παπαγγελόπουλο να προετοιμαστεί για την υπερασπιστική γραμμή, στην ομιλία του την οποία θα κάνει στην ολομέλεια κατά την συζήτηση της πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Οι αποκαλύψεις οδηγούν τις εξελίξεις

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 7-8 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Η πρόθεση του είναι να μιλήσει στη συζήτηση για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για πολιτική σκευωρία. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η Προανακριτική Επιτροπή με βουλευτές που θα ορίσουν τα κόμματα και θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις.

Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να επιστρέψει στο τοξικό κλίμα η πολιτική σκηνή και η δικογραφία να σταλεί πίσω στη Βουλή, οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν, καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη.

Το πιο πιθανόν είναι πλέον η δικογραφία Παπαγγελόπουλου να παραμείνει στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η Προανακριτική Επιτροπή που ασκεί ρόλο εισαγγελέα, θα αποφασίσει εάν υπάρχουν στοιχεία ώστε ο πρώην αν.υπουργός Δικαιοσύνης να παραπεμφθεί στη συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο με το κατηγορητήριο της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος.

Μάλιστα, όπως αφήνουν να εννοηθεί, κυβερνητικά στελέχη, εφόσον από την διαδικασία προκύψουν στοιχεία και για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα διερευνηθούν και αυτά.

Η κατάθεση Ραϊκου που «έκτέλεσε» τον Παπαγγελόπουλο

Υπενθυμίζεται ότι στην προ ημερών κατάθεσή της, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Κυρία Ελένη Ράϊκου,  κατονόμασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης,  υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος αυτοονομαζόταν «Ρασπούτιν» διότι χρησιμοποιούσε «ρασπουτίνικες μεθόδους». Η κατάθεση της ήδη εστάλη στη Βουλή και προστέθηκε στις καταθέσεις του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, τις μηνυτήριες αναφορές των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, Στουρνάρα κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την κάλεσε στο τηλέφωνο και τη ρώτησε «τι κάνεις με τα πολιτικά πρόσωπα της Novartis… Στείλε τη δικογραφία με τους πολιτικούς στη Βουλή».

«Υπουργέ, εγώ δεν στέλνω κανένα φάκελο χωρίς στοιχεία. Δεν παραπέμπω κανέναν χωρίς στοιχεία», φέρεται να απάντησε η εισαγγελέας, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – να της απαντά: «Στείλε εσύ το φάκελο στη Δικαιοσύνη και τα στοιχεία θα τα αναλάβουν άλλοι».

«Δεν τα κάνω εγώ αυτά χωρίς στοιχεία, είμαι άλλης σχολής» ήταν η αντίδραση της όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ράικου για να πάρει, όπως ισχυρίζεται, την απάντηση του κ.Παπαγγελοπουλου: «Μείνε με τη σχολή και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου…»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε την κ. Ράικου ότι «λέει ψέματα».

Καυτές αναφορές και στην κατάθεση Στουρνάρα

Και η κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, όμως, βρίσκεται πλέον στη Βουλή και περιέχει καυτές αναφορές για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ στην κατάθεσή του αναφέρει  ότι ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Μανιαδάκης που ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες με τις καταθέσεις των οποίων παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική οι 10 πολιτικοί, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του είπε ότι:

«τον πιέζουν οι τρεις εισαγγελείς για να δώσει στοιχεία για Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεωργιάδη, για να ικανοποιηθούν οι ‘’από πάνω’’». Ο κ.Στουρνάρας είπε επίσης ότι στις αρχές του 2019 τον επισκέφθηκε και ο Αμερικάνος πρέσβης επίσημα στο γραφείο μου στη ΤτΕ, και του είπε ότι το FBI δεν έχει στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς.

Αν όπως όλα δείχνουν, η δικογραφία δεν επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, τότε θα ξεκινήσει μία μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού από την αρμόδια επιτροπή θα κληθούν δεκάδες δικαστικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στις καταθέσεις των οποίων στηρίχτηκε η παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Η Προανακριτική Επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει και την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να βρεθεί ποιος τηλεφωνούσε σε ποιον.

πηγή: economico.gr