Στην προεδρική δεξίωση η συνάντηση του ζεύγους Τραμπ με το ζεύγος Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Οι συναντήσεις του Τραμπ με τους αρχηγούς κρατών, που ματαιώθηκαν λόγω της παραπομπής Τραμπ, πραγματοποιήθηκαν, τελικά,  στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέβησαν στην αμερικανική μεγαλούπολη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν φυσικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα, αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σύζυγό του Εμινέ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη συναντήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μελάνια Τράμπ, απ’ όπου και η καθιερωμένη φωτογραφία.

IMG-20190925-WA0000

Η πολυπόθητη για τον Τούρκο πρόεδρο επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν έγινε ποτέ, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στη δεξίωση, στη Νέα Υόρκη, την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η τουρκική προεδρία έκανε γνωστό σε μήνυμά της στο Twitter ότι ο Ερντογάν παρέστη στη δεξίωση και έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία όπου διακρίνεται ο Τούρκος ηγέτης με τη σύζυγό του, Εμινέ, μαζί με τον Τραμπ και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια.

erdo_trump1

Η τουρκική προεδρία, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και δεν διευκρίνισε εάν οι δύο ηγέτες απλά συναντήθηκαν ή είχαν επίσης συνομιλίες.

Όπως σημειώνει το Πρώτο Θέμα, οι τουρκικές αγορές παρακολουθούν στενά το ταξίδι του Ερντογάν για οποιαδήποτε ένδειξη ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ίσως να κατάφερνε να απομακρύνει την απειλή αμερικανικών κυρώσεων, στον απόηχο της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.