Με τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ, ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης τον κύκλο επαφών που είχε με ηγέτες χωρών της Βαλκανικής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Αθήνας να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το σημερινό ραντεβού με τον κ. Ζάαεφ αποτελεί κρίσιμο, «κρας τεστ» καθώς οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα. Οπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα καλείται να την υλοποιήσει με τρόπο, όμως, που δεν θα ακυρώνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η Αθήνα, όπως άλλωστε είχε σπεύσει να τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγγελάριο, θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει ελαττώματα», αλλά ήδη έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και όπως κάθε άλλη συμφωνία δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Υπάρχουν, ωστόσο, ανοικτά ζητήματα που καθ οδόν προς την εφαρμογή της Συμφωνίας τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.
Μητσοτάκης-Ράμα
Ο κ.Μητσοτάκης είχε χθες την πρώτη συνάντηση του και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση ήταν σημαντική, καθώς υπάρχουν ανοιχτά θέματα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.
«Μην αναγνωρίσετε το Κόσοβο»
Και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε το ζήτημα του Κοσόβου.
Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, γίνεται αναφορά για μια συνάντηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, στην πρώτη των δύο ανδρών από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης. Ο Σέρβος Πρόεδρος ανέφερε πως πιστεύει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «θα μπορέσει να εφαρμόσει την φιλόδοξη ατζέντα που έθεσε ενώπιον της κυβερνήσεως του», τονίζοντάς του πως οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών είναι πολύ καλές και ότι τους δύο λαούς συνδέουν σχέσεις ειλικρινούς φιλίας. Στην συνάντησή τους ωστόσο, τόνισαν πως θα πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.
Στο ανακοινωθέν ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και κυρίως για τα προβλήματα που δημιουργεί στην διαδικασία του διαλόγου η μονομερής ενέργεια της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς για τα εμπορεύματα από την Σερβία.
«Ο Πρόεδρος της Σερβίας παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αλλάξει η Ελλάδα την στάση της για μη αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου τονίζοντας ότι η διατήρηση της θέσης αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την Σερβία» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, ενώ προσθέτουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υποστηρίζει τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Σερβίας ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει στάση σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
πηγή: economico.gr