Kατάκοποι έφτασαν στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Μαρέβα (video) - Το βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού

Κατάκοποι κατέβηκαν από το αεροπλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, οι οποίοι εδώ και λίγες ώρες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά κρίσιμων συναντήσεων.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης το   περίπου στις 20:00 χθες το βράδυ. Χαρακτηριστική της κούρασης από το ταξίδι η… ατάκα της κας Γκραμπόφσκι όταν κάποιος την πλησίασε για να τη χαιρετίσει: «είμαι λίγο ζαλισμένη» είπε στον άνδρα που χαιρέτισε δια χειραψίας.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν… αξύριστος, χωρίς γραβάτα και με ένα σακίδιο στον ώμο όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο που μετέφερε τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Αφού πήρε κάποιες ανάσες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου μίλησε με τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα και τις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η οποία θα γίνει αύριο την Τρίτη καθώς και στην συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη.

Εκτός από τη Μαρέβα Γκραμπόφκσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνη Διαματάρη.

Ποιούς θα δει στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9), τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9), τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9) και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9) και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Με πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα