Τέσσερα βασικά θέματα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ατζέντα του στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή.
- Να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), προωθώντας τις Ελληνικές θέσεις.
- Να αναδείξει διεθνώς τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης, το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
- Να αναπτύξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ελληνική πρόταση.
- Να συναντηθεί με παράγοντες και να μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας όπου θα αναπτύξει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.Πολύ συνοπτικά ο Πρωθυπουργός έχει σκοπό: α.
Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ως «ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συναντάται με ελάχιστους ηγέτες άλλων χωρών (5-6 στον αριθμό) επέλεξε να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, γεγονός που τον καθιστά «σημαντικό παίκτη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, (25/9) σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και με Πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο Έντι Ράμα (23/9) και ο Ζόραν Ζάεφ (24/9) σε μια περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ αυτών των χωρών.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά στην Τουρκία επιθυμία είναι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Στόχος, όμως, από την Τουρκία είναι να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί, λένε οι ίδιες πηγές, ότι «μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, να εκτονώνεις την ένταση και να αναζητάς αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Αν ο Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα»
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να καταστήσει σαφές ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Αν χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές και τσαμπουκάδες».
Συναντήσεις στο Global Business Forum του Bloomberg
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί επίσης στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου παρουσία επενδυτών και θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg.
Ο Πρωθυπουργός θα δει εκπροσώπους διεθνών οίκων αξιολόγησης και μεγάλων τραπεζών, όπως οι Merill Lynch, JPMorgan, Goldman Sachs κλπ.
Αντικείμενο θετικών σχολίων έχει γίνει η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος -που βρέθηκε προ ημερών στην Ελλάδα- να διοργανώσει ο ίδιος γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσει σειρά επενδυτών και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα.
Παράλληλα θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας υπογραμμίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η Κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.
Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα, είναι προσεκτικά προετοιμασμένες από επιτελείο συνεργατών του, εντός κι εκτός κυβέρνησης, όχι απαραίτητα σε χαρτοφυλάκια που σχετίζονται άμεσα με επενδύσεις.
Πέραν της κεντρικής πολιτικής θέσης που θα εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη μείωση της φορολογίας, την ψηφιοποίηση των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, την ad hoc διευκόλυνση των επενδυτών κλπ, θα κινηθεί σε ακόμα δυο επίπεδα:
- Πρώτον στο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, την προώθηση επενδύσεων όπως του Ελληνικού, της Κασσιόπης, της Αφάντου κλπ και
- δεύτερον, στο πόσο ελκυστική γίνεται η Ελλάδα μέσα σε ένα περιβάλλον όπως το ευρωπαϊκό, το οποίο δείχνει αυτή την περίοδο σημάδια επιβράδυνσης.
πηγή: economico.gr