Novartis - Παπαγγελόπουλος: Σενάρια για επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη

Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων, αλληλοκατηγοριών, διαρροών, καταθέσεων και πληροφοριών, ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες ο κύκλος διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων στον χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis.

Από τις πληροφορίες που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας, οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία και μοιράστηκαν χθες στα κόμματα και στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, «φωτογραφίζουν» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παρ ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη επέλεξε να εξαιρέσει από το «κάδρο» των εξελίξεων τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα με το σκεπτικό ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις εκλογές και όχι από τα ειδικά δικαστήρια, το όνομά του εμπλέκεται, μοιραία, καθώς ο προκάτοχός του, επίσης πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς – αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – τον κατονομάζει ανοιχτά στο υπόμνημα που κατέθεσε για την υπόθεση της Novartis!

Είναι ο μόνος από όσους έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής για την υπόθεση που αναφέρει ανοιχτά το όνομά του. Και όχι μία, ούτε δύο, αλλά… είκοσι έξι φορές (!) στο πολυσέλιδο υπόμνημά του!

Σενάρια για «διαδικασία εξπρές» και επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη

Παρ ότι θεωρητικά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα σενάρια που μιλούν για «διαδικασία εξπρές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί οι εργασίες της Επιτροπής να είναι βραχείες σε διάρκεια και ο φάκελος να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής. Με άλλα λόγια, να μην προχωρήσει στη λεπτομερή διερεύνηση της υπόθεσης λόγω αναρμοδιότητας κι έτσι να «στείλει» τον πρώην υπουργό όχι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά των κοινών ποινικών δικαστηρίων – εάν κι εφόσον, βεβαίως, η έρευνα φτάσει ως αυτό το σημείο και υπάρξουν «αποχρώσες ενδείξεις» τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Το ενδεχόμενο αυτό φωτογράφισε με τη δήλωσή του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Αφού έκανε λόγο για «σαφείς ενδείξεις αθέμιτων παρεμβάσεων από μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης», σημείωσε ότι η προανακριτική επιτροπή «θα αξιολογήσει εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο αυτό είχε αναφερθεί σε δηλώσεις της προ διημέρου και η Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροής του φακέλου στη δικαιοσύνη άφησε ανοικτό ο ίδιο άφησε να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Μία τέτοια εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδρση του ΚΙΝΑΛ και ενδεχομένως δυσαρέσκεια στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.

«Ιθύνων νους είναι ο Αλέξης Τσίπρας», καταθέτει ο Α.Σαμαράς

Χθες, πάντως, όταν άρχισε να διαρρέει το περιεχόμενο των καταθέσεων, το πολιτικό σκηνικό πήρε «φωτιά». Τη «σπίθα» άναψε η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην οποία κατονομάζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως τον περίφημο «Ρασπούτιν», ενώ είναι ο μοναδικός που αναφέρεται ονομαστικά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.

«Σε όλες τις μηνυόμενες πράξεις των ανωτέρω εισαγγελικών λειτουργών και των προστατευόμενων ψευδομαρτύρων ιθύνων νους είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος,ενώ, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενη του Εισαγγελέα Διαφθοράς,Παράλληλα βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι ο πρώην υπουργός κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».

Στον τέως πρωθυπουργό, με πιο συγκρατημένους χαρακτηρισμούς, ωστόσο, φέρεται να αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για «επίταση δόλου» από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis ως βασικό προεκλογικό επιχείρημα, παρότι η υπόθεση για τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) είχε τεθεί στο αρχείο.

Fast track δίωξη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν», ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, αν και δεν κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν» ο κ.Αγγελής φέρεται να απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

πηγή: economico.gr