Ο Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας - Πέντε θέματα αιχμής στην ατζέντα

Πέντε βαρύνουσας σημασίας θέματα, ασφαλιστικά και εργασιακά, μπαίνουν στο τραπέζι, κατά την σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Εργασίας

Ειδικότερα:

    1. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το σχέδιο για την λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη». Στο επίκεντρο βρίσκεται η… αφύπνιση του «Ατλαντα», του ηλεκτρονικού συστήματος που συγκεντρώνει το ασφαλιστικό βιογραφικό και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισµένους της χώρας. Η πλήρης ανάπτυξη του έργου αναμένεται από τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά.

 

    1. Ζήτημα προτεραιότητας συνιστά και η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” μέσα από την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του και την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών του δυνατοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της «Εργάνης» σε κεντρικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης.  Υπενθυμίζεται πως στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση για την ένταξη των εργαζομένων με εργόσημο και μπλοκάκι στην «Εργάνη».

 

    1. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι κινήσεις που έχουν γίνει αλλά και όσες προγραμματίζονται για την ταχύτερη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, όπως η ενίσχυση με προσωπικό των τμημάτων απονομής, το πάγωμα των αποσπάσεων από τον ΕΦΚΑ, η εξαίρεση από την κινητικότητα κ.α. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου πληρώνονται και οι αυξημένες συντάξεις σε πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας.  Δεν αποκλείεται, ταυτόχρονα, να συζητηθούν θέματα και ρυθμίσεις που σχετίζονται με την ανταποδοτικότητα των συντάξεων (αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών κλπ).

 

    1. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το σχέδιο για τις μειώσεις των εισφορών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης.Όπως είχε γράψει το ethnos.gr οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά, αρχής γενομένης από 1η Ιουλίου του 2020 (του χρόνου η μείωση θα είναι συνολικά μια ποσοστιαία μονάδα) θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

 

  1. Οι διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ατζέντα της συνάντησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας στις διατάξεις που ευνοούν την πλήρη απασχόληση εις βάρος της μερικής και στο λεγόμενο «μαύρο» μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων στο οποίο θα εντάσσονται οι εργοδότες με αδήλωτους μισθωτούς. Σε αυτές τις επιχειρήσεις οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται μέχρι να εξαλειφθεί κάθε ίχνος παραβατικότητας. Στον αντίποδα, θα θεσμοθετηθεί το «λευκό μητρώο – Περσέας» όπου θα εντάσσονται οι συνεπείς και θα τυγχάνουν ευνοικών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων.