Ο Γ. Βαρουφάκης για τις ηχογραφήσεις: «Και ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε»!

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους τον κατηγορούν σχετικά με όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του, που έκανε ταινία ο Κώστας Γαβράς, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 κλήθηκε να απαντήσει στα σχόλια που έκανε χθες ο Αλ. Τσίπρας απ’ το βήμα της ΔΕΘ, όπου ανέφερε πως το 30% αποτελεί μυθοπλασία, το 30% τη στρεβλή εικόνα που έχει ο κ. Βαρουφάκης για τα γεγονότα και άλλο ένα 30% πραγματικά γεγονότα.

«Ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης που αρχικά δήλωσε ότι του κάνει «εντύπωση» πως ο Αλ. Τσίπρας διάβασε το βιβλίο.

Απαντώντας, λοιπόν, επί των σχολίων για μυθοπλασία είπε πως στο βιβλίο αναφέρεται συγκεκριμένα και ότι τα βάζει σε αποσιωπητικά. «Σε ποια παράγραφο είπα κάτι που δεν είπατε;», τόνισε καλώντας έτσι να αναφερθούν συγκεκριμένα όσοι τον κατηγορούν για μυθοπλασία.

Ενδιαφέρουσα βέβαια ήταν και η χαλαρή απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν θα έβλεπε την ταινία του Κ. Γαβρά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ναι, θα την έβλεπα, είπε με άνεση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Νόμιμες οι ηχογραφήσεις των κρίσιμων για την Ελλάδα συνεδριάσεων του Eurogroup

Για τις δηλώσεις του ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η καταγραφή των συνεδριάσεων είναι καθ’ όλα νόμιμη βάσει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας : «ως δημόσιος λειτουργός που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή. Να σας φέρω την απόφαση αν θέλετε».

Παράλληλα υποστήριξε πως «το κάνουν όλοι», λέγοντας: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε». Όσον αφορά στο γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντάισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».

Αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση Novartis, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως, «αν γίνει εξεταστική, θα καταδικάσουμε όλη τη διαδικασία. Αρνούμαστε αυτήν τη σύμπτυξη νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» και πρότεινε τη σύσταση σώματος τύπου FBI: «Εισηγούμαστε ένα σώμα σαν το FBI που θα κάνει όλη την έρευνα και μετά θα πηγαίνει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη». «Είμαστε εναντίον κάθε εξεταστικής που γίνεται για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  υποστήριξε ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο, που θα διαρκέσει έως το 2060: «Τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψαν το τέταρτο μνημόνιο και το ονόμασαν «έξοδο». Είναι κανονικό μνημόνιο για τρεις λόγους, τα κέρδη της ΕΚΤ που είναι με όρους, το «μαξιλαράκι» και τις πληρωμές που μπορούμε να κάνουμε υπό όρους».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις της νυν κυβέρνησης, είπε πως ο Σταϊκούρας «μου είπε ότι αυτά θα γίνουν «σε βάθος χρόνου», αλλά σε βάθος χρόνου θα είμαστε όλοι νεκροί».

Την ίδια στιγμή τόνισε πως, «εάν θέλουμε η ελληνική οικονομία να επιβιώσει της νέας ύφεσης, θα πρέπει η κυβέρνηση μονομερώς να μειώσει τα πλεονάσματα στο 1,5% και να ρίξει τα λεφτά στην Ανάπτυξη. «Έχουμε μια γιγαντιαία οικονομική ύφεση που θα μας κάνει τεράστιο κακό, μιλάμε για επίπεδα 2008, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία… Είναι η ίδια κρίση που επιδεινώνεται…

Στις ΗΠΑ έχουμε αντιστροφή επιτοκίων» είπε. «Καλώ τον κ. Σταϊκούρα να μην επαναλάβει το σφάλμα του Αλογοσκούφη και να πει πως η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, αλλά και να πάει και μονομερώς να πει ότι, αφού είμαστε καλά παιδιά, ο προϋπολογισμός μας θα έχει πλεόνασμα 1,5% , γιατί για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα».