Στο ίδιο τραπέζι Αναστασιάδης με Ακιντζί στην Κύπρο: «Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα»

Στο ίδιο τραπέζι με το ψευδοκράτος, για λόγους ευγενείας, αλλά και διπλωματίας, κάθισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στο  πλαίσιο μίας άτυπης και κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης, που είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την λήξη τη άτυπης κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί. Αλλά βεβαίως και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κ. Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια, με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι θέμα της κ. Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι το οποίο να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την προοπτική της κοινής συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή την ώρα, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».

Ως προς το αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια παρά την αρχική συναντίληψη, είπε «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστασιάδης, Ακιντζί, Κύπρος, ΟΗΕ, Λουτ, Τραπέζι, Ψευδοκράτος

Πώς είδε τη συνάντηση η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ

Για σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες, μίλησε η Τζέιν Χολ Λουτ, σε σύντομη δήλωσή της την Παρασκευή, κατά την άτυπου κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ, η οποία κάθισε μαζί με τους δύο ηγέτες και αφού τους καλωσόρισε, δήλωσε, ότι οι δυο τους είχαν «σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες».

Σημείωσε δε,  πως «πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια και οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη διαδικασία».