Κάτι τρέχει στο ΚΙΝΑΛ - Οι υποψήφιοι μνηστήρες για την αρχηγία και οι «χιλιάδες μικρές μαχαιριές» στην Φώφη

«Είναι επιτακτικό το Κίνημα Αλλαγής να επιστρέψει στις αρχές και τις στις αξίες του ΠΑΣΟΚ για να χτίσει την επόμενη μέρα, δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταφέρει να κάνει αυτό που ξεκίνησε.  Ανέφερε δε ότι τον ενδιαφέρει η διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, ανέφερε το ζήτημα στο ΚΙΝΑΛ και ενόψει του επικείμενου συνεδρίου, «είναι το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά». «Το θέμα είναι να αισθανθούμε ότι είμαστε σε ένα σπίτι το οποίο μας εκφράζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε εκ νέου κριτική στη Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως είπε, εφάρμοσε μία στρατηγική που απέτυχε. «Πίστευε ότι φέρνοντας όλες τις προσωπικότητες του χώρου μαζί, ο χώρος θα μαζέψει και τον κόσμο. Οι προσωπικότητες ήρθαν μαζί, ο κόσμος όμως δεν ήρθε», ανέφερε. Επανέλαβε ότι η ομιλία της κ. Γεννηματά την 3 Σεπτέμβρη «ήταν απογοητευτική διότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα. Δεν έγινε αυτό».

Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την αισιοδοξία του το κόμμα να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αλλαγή στρατηγικής «στην οποία το ΚΙΝΑΛ θα επιστρέψει στις ρίζες του βγάζοντας την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ μπροστά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η ουσία δεν πρέπει να είναι ένα αιματοκύλισμα προσωπικό. Πρέπει να είναι μια πολιτική διαδικασία την οποία αν την κάνει καλά η ηγεσία του χώρου δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας». Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση για το μέλλον του χώρου που -όπως είπε- είναι ώριμη να συζητηθεί σε βάθος.

Τι συμβαίνει

Ο «πόλεμος» στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ξέσπασε ξαφνικά, μετά από ένα σχετικά ήσυχο, πολιτικά και εσωκομματικά, καλοκαίρι.

Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου έριξαν τροχιοδεικτικά βλήματα, ζητώντας λίγο-πολύ, την επιστροφή από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε να το ξεχάσουν, θέτοντας σαφώς και το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ζήτησε όποιος την αμφισβητεί να το θέσει στο Κίνημα Αλλαγής. Πλέον όλοι είναι με το όπλο «επί σκοπόν» στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και αυτή η διένεξη, για την ώρα, δεν θα έχει χαρακτηριστικά «ορθόδοξου πολέμου» αλλά «αντάρτικου».

«Με δύο τρόπους μπορεί να φύγει η Φώφη: Ή με εκλογές ή με χιλιάδες μικρές μαχαιριές. Και αυτό θα κάνουμε», λέει ένα από τα στελέχη,  που δεν κρύβει την πρόθεσή του να την διαδεχθεί, αποκαλύπτοντας την στρατηγική φθοράς κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida

Το συνέδριο

Η Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πριν από ενάμιση χρόνο, έχει μπροστά της άλλα δύο με τρία χρόνια θητείας. Η μόνη περίπτωση να αμφισβητηθεί είναι το συνέδριο ΠΑΣΟΚ, καθώς η θητεία της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, λόγω εθνικών εκλογών, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) είχε πάρει (αθόρυβα) απόφαση για εξάμηνη παράταση στη θητεία της. Έτσι, μόνο το συνέδριο ΠΑΣΟΚ που η Χ. Τρικούπη προσδιορίζει μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου είναι η μοναδική ευκαιρία για όποιον θελήσει να αμφισβητήσει τη Φώφη Γεννηματά. Υπάρχουν τέτοιοι; Οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν: Από τον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Παπανδρέου μέχρι τον Νίκο Ανδρουλάκη ακόμη και τον Γιάννη Μανιάτη, λένε κάποιοι. Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να προχωρήσει σε μετωπική.

«Όσοι δεν θέλουν τη Φώφη, ξέρουν ότι η μοναδική τους ευκαιρία είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό ξεκίνησαν όλα τώρα» εξηγούν έμπειρα στελέχη. Οι αμφισβητίες φοβούνται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν θα γίνει συνέδριο. Αυτό το αποκλείουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον ότι η Γεννηματά και οι συν αυτώ ελέγχουν πλήρως την ΚΟΕΣ και θα ελέγχουν τους συνέδρους που θα εκλεγούν.

Το ενδεχόμενο… διαρχίας

Σε κάθε περίπτωση, αν όλα γίνουν σύμφωνα με το προβλεπόμενο, θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση. Εκεί ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που θεωρητικώς είχε λύσει το ΠΑΣΟΚ από το 1996: Η διαρχία. Αν εκλεγεί δηλαδή άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχουμε το εξής παράδοξο: Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι η Γεννηματά και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – που είναι ο βασικός πυλώνας του ΚΙΝΑΛ – άλλος. Η περίφημη πρόταση Λαλιώτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1996 όταν ζητούσε να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η πρόταση είχε απορριφθεί ως γνωστόν και το ίδιο επιχείρημα αναμένεται να επικαλεστεί και η πλευρά της Φώφης. «Είναι δυνατόν να γυρίσουμε στη διαρχία;» λένε.

 

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ti-pragmatika-symbainei-sto-kinal-kritiki-mahairomata

Προτεινόμενα για εσάς