Πάιατ: Δεν θα προβληματιζόμουν για τους «χάρτες» του Ερντογάν - Αναμφισβήτητη η Ελληνική κυριαρχία

Την πρόκληση  Ερντογάν που φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που εμφάνιζε το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κατοχή, σχολίασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία.

«Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες», ήταν η απάντηση του Τζέφρι Πάιατ, εκδηλώνοντας τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στη νέα πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφήθηκε μπροστά από έναν χάρτη, που εμφάνιζε τα Ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή. 

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ποζάροντας μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της χώρας του, επιχείρησε να επαναφέρει τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα». 
Από την πλευρά της Ελλάδας, η απάντηση ήταν άμεση, με τον  υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να διαμηνύει, στην τουρκική πλευρά ότ «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου».