Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls

«Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση, για το εάν η κυβέρνηση «θα εξετάσει πώς φθάσαμε στα capital controls τον Ιούνιο του 2015»

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση για τα capital controls, ο κ. Πέτσας είπε: «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls. Στο παρελθόν το είχαν αναγγείλει αλλά δεν το εφάρμοζαν. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι διεθνώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν ύφεση, αυτό θα μας επηρεάσει μέσω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών», προσθέτοντας, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος για την οικονομία».

Ο κ. Πέτσας, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σημείωσε επιπλέον ότι ήδη τα επίπεδα δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά για τα έντοκα και σε ιστορικό χαμηλό για το 7ετές ομόλογο, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν ήδη φθηνότερη χρηματόδοτηση και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

Αναφορικά με τη προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ότι «αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που είχε στην διάθεσή του, θα το είχε κάνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση πετσόκοψε κατά 2 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορεί μετά να μοιράζει επιδόματα».