Μακρόν σε Μητσοτάκη: Θα ενισχύσουμε την πολιτική, οικονομική και αμυντική συνεργασία - Δείτε τις κοινές δηλώσεις

Την επιθυμία για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ.

«Ξέρω ότι για εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίση, η Γαλλία στήριξε τη χώρα, αν και αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος που έδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούληση που έδειξε για να μείνει στο ευρώ.

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι περνούμε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Πρέπει να δούμε από κοινού να δούμε πως θα υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη αλλά και να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να δείξουμε από κοινού την διάθεση μας για μια πιο δυνατή Ευρώπη», τόνισε.

Αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Όπως είπε έχουν γίνει βήματα αλλά «λείπει η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και παραμένει εντελώς μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών» και σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν.

Πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί και η ευρωπαϊκή άμυνα στεκόμενος στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυξημένες εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό.