Οι δέκα εντολές στον Ζούλα από το Μαξίμου - Εθελούσιες αποχωρήσεις και πιθανόν κλείσιμο ραδιοσταθμών στο σχέδιο

Με έναν δεκάλογο του Μαξίμου ανά χείρας θα ανηφορίσει προς την Αγία Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Οι εντολές είναι ξεκάθαρες και απαιτούν να μπει τάξη το συντομότερο δυνατό στο  πολύπαθο κρατικό κανάλι.

Συγκεκριμένα,

– Πρώτον, η αποσυριζοποίηση του «μαγαζιού» με την καθαίρεση από τις θέσεις ευθύνης των προσώπων που είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τάσσονταν ανοικτά υπέρ του κόμματος της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Δεύτερον, η αποφυγή μεταμόρφωσης της ΕΡΤ σε παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ τουnewsbeast.gr,  μπορεί μεν να τοποθετηθούν άνθρωποι που θα έχουν την αποδοχή της κυβέρνησης, αλλά θα είναι μετριοπαθείς και δεν θα προπαγανδίζουν τις φιλελεύθερες θέσεις.

– Τρίτον, σε κάθε σημαντικό γεγονός η ΕΡΤ να λειτουργεί ως καταλύτης στην κάλυψή τους από τη στιγμή που διαθέτει ένα πολυπληθέστατο επιτελείο δημοσιογράφων και τεχνικών. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την κάλυψη των πυρκαγιών στην Εύβοια.

– Τέταρτον, να καταρτιστεί σύντομα, ει δυνατόν και πριν την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν (κάτι που φαντάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο χρονικά) ένα νέο οργανόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα που είχαν σχεδιαστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συναντούσαν πάντα την άρνηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης) και προσωπικά του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη σε τέτοιο βαθμό, που όσοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν να παρομοιάζουν αργότερα σε κείμενά τους την ΕΡΤ ως… Καλφαγιαννιστάν.

– Πέμπτον, επειδή πλέον διαπιστώνεται ότι τυχόν απολύσεις θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο η νέα διοίκηση να προχωρήσει σε εθελούσιες αποχωρήσεις.

– Έκτον, παράλληλα με τις αποχωρήσεις να υπάρξουν και εθελούσιες μετατάξεις.

– Έβδομον, να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου λίγες και στοχευμένες προσλήψεις μόνο όποτε και εάν υπάρξουν ανάγκες.

– Όγδοον, στην παρούσα φάση να συνεχιστεί η τακτική προβολής εκπομπών μέσω μικτών παραγωγών. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο και συνάμα αμφιλεγόμενο καθεστώς όπου οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τμήματα της παραγωγής μιας εκπομπής που δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει από μόνη της η ΕΡΤ. Για παράδειγμα το ραδιομέγαρο βάζει το στούντιο, τους καμεραμάν, τους μοντέρ και το λοιπό προσωπικό του control room και οι ιδιώτες το σενάριο και τον έμπειρο και γνωστό δημοσιογράφο με το επιτελείο του, που δεν μπορεί να προσλάβει ο οργανισμός.

– Ένατον, με την πρώτη ευκαιρία να αγοραστούν μηχανήματα νέας τεχνολογίας, προκειμένου να μην δίνονται υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες.

– Δέκατον, σε αυτή τη φάση να μην κλείσει κανένα από τα υπάρχοντα κανάλια της ΕΡΤ, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ.